In Memoriam: Math Hansen, baken van rust in jachtige wereld

Print
In Memoriam: Math Hansen, baken van rust in jachtige wereld

Math Hansen, hier op een archieffoto uit 2010. Afbeelding: Peter Hamans

Baexem - Op 71-jarige leeftijd is afgelopen donderdag Math Hansen uit Baexem overleden. Hij was sinds kort ernstig ziek. Hansen stond aan de basis van het muziekwaterbed, een uitvinding waar meervoudig verstandelijk gehandicapten en later ernstig zieken, met name kankerpatiënten, veel baat bij hebben gehad.

Mat Hansen was jarenlang muziektherapeut bij St. Joseph in Heel, het latere Daelzicht, waar hij intensief werkte met meervoudig gehandicapten. Hier ontdekte hij bij toeval de helende werking van een niet-gestabiliseerd waterbed dat trilde op geluidsgolven die er via boxen doorheen werden gestuurd. Na zijn actieve loopbaan bij Daelzicht hielp Hansen op deze manier honderden patiënten uit binnen- en buitenland in zijn eigen praktijk. Deskundigen, zoals de Roermondse psychiater Jan Hermans, waren erg enthousiast over Hansens aanpak.

 

Mensen helpen

Math Hansen heeft altijd geweigerd om zijn muziekwaterbed commercieel te vermarkten, hoewel hem in de loop der jaren door de industrie zakken met geld werden geboden. Het enige wat hij wilde was mensen helpen. ‘Het gaat mij om dat moedertje dat weer rechtop kan lopen. Dat zegt mij genoeg (…) Het leven is een toneelspel. Iedereen loopt met maskers op. Deze wereld is er een van prestige en stress en voor velen blijft er daarnaast niet zo heel veel te genieten over,’ zei hij. Hansen was een gelovig man en dankbaar dat hij zo veel mensen heeft kunnen helpen. Voor velen waren hij en zijn therapie een baken van rust in een jachtige wereld. Hoewel hij een financiële bijdrage vroeg voor behandelingen, klopten mensen die krap bij kas zaten nooit tevergeefs bij hem aan. ‘Iemand met een bloedende vinger geef je een pleister en vraag je niet eerst om geld’, zo motiveerde Hansen zijn missie.

 

Broeder van Liefde

Hij volgde op latere leeftijd een opleiding palliatieve zorg want zijn dagelijkse omgang met vaak ernstig zieke mensen vergde een professionele aanpak. Hansen hield vanaf 2007 met zijn muziekwaterbed praktijk in een vleugel bij de Broeders van Liefde aan de Heinsbergerweg in Roermond. Hij was gecharmeerd van de visie die de kloostergemeenschap uitdroeg. ‘Mensen helpen die geen geld hebben. Of je arm of rijk bent, het maakt niets uit.’ Mat Hansen was getrouwd maar liet zich desondanks als leek installeren als Broeder van Liefde. Op deze manier wilde hij iets tastbaars terugdoen voor de congregatie die hem belangeloos onderdak had verleend. Zijn afscheid is donderdag 11 oktober om 10 uur in het crematorium in Weert.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen