Onbegrip groot na negatief advies over innovatieve kankertest

Print
Onbegrip groot na negatief advies over innovatieve kankertest

Moleculair bioloog Laura van ’t Veer is een van de ontwikkelaars van de MammaPrint genexpressietest. Afbeelding: AD/Agendia

Medisch specialisten en kankerpatiënten zijn verbijsterd over het advies om de MammaPrint niet op te nemen in het basispakket voor de zorg. De test is effectief, bespaart kosten en zorgt voor een betere kwaliteit van leven van patiënten met borstkanker zeggen ze.

De MammaPrint wordt afgenomen bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. De test laat zien hoe groot de kans is op terugkeer van de kanker na behandeling. "Als de kans op terugkeer heel klein is hoef je de patiënt geen chemotherapie te geven," zegt Gabe Sonke, bestuurslid van de NVMO, de beroepsvereniging van oncologen en internist in het Antoni van Leeuwenhoek. 

Belastend
Chemotherapie is een onderdeel van de behandeling voor borstkanker. En die therapie is zeer belastend. Patiënten die behandeld zijn hebben vaak jaren later nog last van de chemo. Ze zijn vermoeid, hebben vaak lichamelijke klachten en bij jonge vrouwen vermindert de vruchtbaarheid. Ook valt het haar uit en duurt het tot wel twee jaar voor dat weer is aangegroeid. Niet iedereen is weer in staat te werken na een chemokuur. 

De test, een Nederlandse uitvinding, wordt wereldwijd toegepast tot volle tevredenheid van oncologen en patiënten. Een groot Europees onderzoek onder bijna 7000 vrouwen toont de effectiviteit van de test aan, bepleiten oncologen. 

Als blijkt dat chemotherapie geen toegevoegde waarde heeft is het weglaten daarvan dus pure winst. Het bespaart kosten en zorgt voor een betere kwaliteit van leven bij de patiënten. Duizend vrouwen zullen jaarlijks onnodig chemotherapie ondergaan als de test niet meer beschikbaar is.

Betwisting onderzoek
Zorginstituut Nederland (ZIN), dat de minister adviseert over opname van middelen en behandelingen in het basispakket, betwist de uitkomsten van het Europees onderzoek. Het adviesorgaan vreest dat niet behandelen met chemo het aantal sterfgevallen kan verdubbelen. Bovendien heeft het adviesorgaan twijfels of de patiënten die besluiten geen chemo te ondergaan wel een betere kwaliteit van leven hebben. Ze hebben mogelijk veel meer stress over de vraag of de ziekte weer kan terugkeren.

De medisch specialisten verwerpen die kritiek. Patiënten die na de testuitslag besloten geen chemotherapie te nemen hebben vrijwel dezelfde kans om te genezen. En dat chemotherapie de kwaliteit van leven aantast staat volgens hen buiten kijf.

"Statistici en oncologen over de hele wereld zien dit zo, maar ZIN ziet de MammaPrint niet zitten," zegt Sonke. Volgens hem en andere oncologen kijkt ZIN op een verkeerde manier naar de test en komt het adviesorgaan daarom tot verkeerde conclusies. "Ik vind het echt belangrijk dat dit aandacht krijgt omdat onnodige chemo moet worden voorkomen en er heel veel van dit soort genetische testen komen."

Als ZIN op de oude manier blijft oordelen zullen veel van die testen niet in aanmerking komen voor vergoeding vreest Patricia Hugen van de Borstkankervereniging Nederland. "En dat belemmert de medische vooruitgang. Wij vinden het belangrijk dat waardevolle innovaties snel bij de patiënt terechtkomen."

Lees ook: Oncologen: 'Duizend vrouwen in Nederland straks onnodig chemo'