Boulderen in een oude rubberfabriek in Maastricht

Print
Boulderen in een oude rubberfabriek in Maastricht

Afbeelding: Johannes Timmermans

Na het Sphinxkwartier is Radium het tweede stuk industrieel erfgoed waar een nieuwe invulling aan gegeven moet worden. Zondag werd opnieuw een stukje in gebruik genomen: de boulderhal in het LABgebouw.

Het is een aparte tak van (klim)sport: boulderen. Het betekent zoveel als dicht bij de grond, op een echte of namaakrots klimmen, zonder touwen of andere vorm van zekering maar alleen een mat om je val te breken. Lastig? Nee, meer een kwestie van durven en doen.

"Eigenlijk is het een heel toegankelijke manier van klimmen. Geschikt voor alle leeftijden: van vijf tot zeventig", zegt Bob Giesberts, bedrijfsleider en mede-eigenaar van de eerste Maastrichtse boulderhal in de oude Radium rubberfabriek aan de Cabergerweg.

'Dat gaat er echt heel mooi uitzien'
De klimhal op de eerste etage van het LABgebouw, aan de voet van de nieuwe Noorderbrug, heeft een oppervlakte van 1.700 vierkante meter. Zondag ging Radium Boulders, zoals de officiële benaming luidt, open voor het grote publiek. "Het is echt een fantastische locatie in een prachtig oud pand", zegt Steffen Beemer, één van de andere mede-eigenaren. Hij wijst op het mooie uitzicht en het Student Hotel, iets verderop. "Daar is plek voor 250 gasten die zoeken naar een leuke tijdsbesteding. Op dit moment wordt er een wandelpad aangelegd tussen het Eiffelgebouw en het Radium-gebied. Dat gaat er echt heel mooi uitzien. En straks zijn die gasten dus in een paar minuten hier", zegt Beemer om eraan toe te voegen dat hij het echt "gaaf vindt hoe Maastricht bezig is."

Passie voor klimmen
Steffen exploiteert samen met Foriaan Drewes en Rogier Mattens nog drie andere boulderhallen, in Utrecht, Amsterdam en Leiden. Omdat Maastricht wel erg ver is en ze dus niet elke dag bij Radium Boulders kunnen zijn, besloten ze Giesberts, zelf een begenadigd 'boulderer', te vragen om met hen in zee te gaan. Opvallend: alle vier hebben ze een heel andere achtergrond. Van projectmanager bij de CliniClowns tot wetenschapper. Met één gezamenlijke passie: klimmen. In totaal telt ons land nu twintig boulderhallen. De dichtstbijzijnde is Graviton in Sittard.

Radium Boulders is dagelijks geopend van vijf tot elf ’s avonds en op woensdag en in de weekenden ook overdag.

Lees ook: Maastricht krijgt eerste boulderhal

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →