Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Herfst, het is tijd voor stracotto

Bon Appetit

De ingrediënten voor stracotto. Afbeelding: Johan van de Beek

Stracotto is overgaar vlees. Zachter gaat niet. Dit is ‘slow cooking’ in zijn meest elementaire vorm, gebaseerd op een ‘armeluiskeuken’ die teruggaat tot de middeleeuwen.

Stracotto, schrijven Antonio en Priscilla Carluccio in hun boek Eten in Italië, betekent ‘overgaar’. In dit geval slaat het op rundvlees dat minstens drie uur in de oven of in de pan ‘bovenop’ heeft gestoofd. Er zijn talloze varianten van het gerecht - je kunt naar eigen inzicht worteltjes of tomaten of andere groenten toevoegen - maar op het bord gaat het uiteindelijk om de zachtheid van het uiteengerafelde vlees, dat met penne en royale hoeveelheden Parmezaanse kaas ...