Tbs voor veroordeelde wordt moeilijker te ontlopen

Print
Tbs voor veroordeelde wordt moeilijker te ontlopen

Afbeelding: iStock

Het kabinet neemt maatregelen om te voorkomen dat veroordeelden tbs kunnen ontlopen door onderzoek naar hun geestelijke vermogens te dwarsbomen.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil in de wet verduidelijken wie in aanmerking komt voor tbs en rechters en officieren van justitie daarover bijscholen.

Ook moet de rechter voortaan niet alleen bekijken of een psychische stoornis een rol heeft gespeeld bij het gepleegde misdrijf, maar zich vooral ook over de kans op herhaling buigen.

Rechters
Rechters kunnen nu ook al verplicht psychiatrisch laten behandelen in een tbs-kliniek zonder dat onderzoekers een stoornis hebben kunnen vaststellen.

Als de rechter zo'n stoornis aannemelijk vindt, kan hij ook veroordeelden die onderzoek door psychiaters weigeren tbs opleggen. Maar rechters schrikken daarvoor vaak terug.

Anne Faber
De roep om de regels bij 'weigeraars' voor rechters eenvoudiger te maken, klinkt sinds de moord op Anne Faber steeds luider.

De man die de verkrachting van en moord op deze studente heeft bekend, ontliep bij een eerdere veroordeling tbs door niet mee te werken aan psychiatrisch onderzoek.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →