Limburg biedt onderdak aan grote vluchtelingengezinnen

Print
Limburg biedt onderdak aan grote vluchtelingengezinnen

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Limburg gaat op korte termijn 25 grote vluchtelingengezinnen huisvesten. Het gaat om statushouders die soms al jaren in een asielzoekerscentrum wachten op een geschikte woning.

Volgens de Limburgse ketenregisseur statushouders Luc Winants vormen de grote gezinnen een probleem in Nederland omdat er geen geschikte woningen zijn voor staushouders met 8, 10 of 12 kinderen. “In Limburg zijn die woningen er wel. Wat we gaan doen is die woningen die er in de provincie zijn geschikt maken. Ook komt er een uitruil met bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht die helemaal geen woningen hebben voor deze doelgroep. Die krijgen dan kleinere gezinnen van ons.”

Strenge regels
Volgens Winants heeft staatssecretaris Harbers toegezegd coulant om te gaan met woningcorporaties die de woningen voor grote gezinnen willen kopen en opknappen. “Nu zijn die nog gebonden aan strenge regels over bijvoorbeeld het aantal huizen dat ze mogen bezitten. Die regels worden versoepeld.”

Plan
Het plan komt voort uit het zogeheten Top Team dat maandag werd opgericht. Dit team dat bestaat uit onder andere woningcoöperaties, werkgevers en bestuurders die zich onder leiding van Winants richt op een soepele integratie van statushouders.

Kansen
Limburg telt zo’n 10.000 vluchtelingen en statushouders. Winants: ”10.000 nieuwkomers op 1.3 miljoen mensen. Daar liggen kansen. Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat hun integratie soepel verloopt.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →