Justitie biedt kroongetuige in moordzaak Gurskaja zes jaar strafkorting aan

Print
Justitie biedt kroongetuige in moordzaak Gurskaja zes jaar strafkorting aan

Afzetting na de dodelijke schietpartij in 't Ven in 2012 Afbeelding: Lé Giesen

Venlo - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak rond de moord op Tanja Gurskaja in Venlo met verdachte Dennis W. (38) uit Tegelen de afspraak gemaakt dat het OM geen twintig jaar maar veertien jaar celstraf tegen hem zal eisen voor zijn rol bij de gewelddadige dood van de vrouw in 2012.

Dat heeft officier van justitie Leonard Geuns maandag gezegd tijdens een regiezitting over deze zaak. Met Dennis W. zijn ook afspraken gemaakt over een beschermingsprogramma in detentie en voor als hij weer op vrije voeten is.

Lees ook: 'John B. regisseur van vergismoord op Tanja in Venlo'

Zijn advocaat Onno de Jong daarover: “Mijn cliënt wilde het zwijgen doorbreken omdat hij last kreeg van zijn geweten. De gedachten die hij meedroeg over de dood van een moeder van drie kinderen werden ondraaglijk. Hij wilde uit het milieu. Hij wist dat praten zou betekenen dat hij aan een nieuwe toekomst elders moest gaan denken”. 

Vermomd
De raadsman vroeg de rechtbank de strafzaak in een van de beveiligde rechtbanken in Amsterdam-Osdorp of op Schiphol te houden. Dennis W. zou daar vermomd en alleen in het zicht van de officier van justitie en de rechtbank bij aanwezig moeten zijn. “Het is in het belang van W.  dat men zo snel mogelijk vergeet hoe hij eruit ziet of zag”. 

De Limburger meldde in augustus dat Dennis W. bij de politie heeft verklaard dat B. opdrachtgever is geweest voor de ‘vergismoord’ op Tanja Gurskaja. Zij werd voor haar woning in Venlo doodgeschoten. Haar man Wilmo Rebel, een ex-zakenpartner van John B., zou het eigenlijke doelwit zijn geweest. W. zou ook hebben verklaard over zijn rol en die van de Let Janis V. 

Schoten
Beiden worden gezien als degenen die schoten op Gurskaja. De politie pakte de beweerde opdrachtgever John B. eind juli opnieuw op. John B. blijft erbij dat hij geen enkele betrokkenheid heeft gehad bij de liquidatie van de “ontzettend lieve, en intelligente Gurskaja”. “Als ik haar partner Wilmo uit de weg had willen ruimen had ik dat in Brazilië wel gedaan of laten doen. We woonden daar lange tijd in nota bene dezelfde straat”.

Lees ook: Politie pakt John B. (57) uit Helden opnieuw op voor moord op Tanja Gurskaja

B. denkt dat kroongetuige W. niet de bedoeling heeft gehad om hem erbij te lappen maar uit is geweest op een minder lange gevangenisstraf voor hemzelf. De advocaten Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans hekelden maandag in de rechtbank de manier waarop de overeenkomst tussen het Openbaar Ministerie en de kroongetuige is gesloten. Volgens hen is die zo haastig, slordig en onzorgvuldig tot stand gekomen dat die het stempel onrechtmatig moet krijgen. “Er zijn onherstelbare fouten gemaakt”.

Deal
De twee advocaten hebben de rechters gevraagd om John B. vrij te laten. Bovendien willen ze een aantal getuigen, onder wie de twee officieren van justitie die met Dennis W. hebben onderhandeld over de deal, horen. De rechtbank maakt in de loop van de volgende week haar beslissing bekend. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen