Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Lekker eten zonder ziek te worden

Francis en Lindy van Arkel schreven het kookboek Lintolerantie. Afbeelding: Laurens Eggen

Lindy van Arkel uit Lomm weet sinds vorig jaar dat ze hypergevoelig is voor lactose en fructose. Met haar moeder Francis is ze een zoektocht gestart naar gerechten die ze nog kan eten zonder ziek te worden. Samen hebben ze er een kookboek over geschreven: ‘Lintolerantie’.

Ja, dan stort je wereld wel eventjes in”, zegt Lindy van Arkel uit Lomm. "Wat ik het meest erge vond: geen fruit meer. En gebakjes. Ik ben altijd een lekkerbek geweest en opeens mocht ik een heleboel niet meer eten.”

Het is augustus 2017 als de nu 24-jarige Noord-Limburgse in het ziekenhuis te horen krijgt dat ze intolerant is voor lactose en fructose. Ze heeft er al een beetje rekening mee gehouden, bekent ze, want de test in het ziekenhuis, een paar dagen eerder, verloopt niet ...