Parkstad als toeristisch paradepaardje voor Nederland

© De Limburger

Wethouder Ramon Lucassen van Landgraaf mag woensdag bij de eerste Nationale Toerisme Top in Deventer namens Parkstad Limburg uitleggen hoe deze regio zich succesvol omvormde van zwart mijngebied naar een florerende toeristische bestemming.

Marcel de Veen

Hoe verliep de transitie van een lelijke en zwarte mijnregio naar een toeristische bestemming die inmiddels (cijfers van het jaar 2015) goed is voor een omzet van 368 miljoen euro?

VoorbeeldenGaiaZoo, SnowWorld, Cube, Mondo Verde, Leisure Dome en de Heerlense murals. Het zijn voorbeelden van projecten in Parkstad die de afgelopen twee decennia succesvol in de markt zijn gezet. Dankzij die regio kon Zuid-Limburg zich ontwikkelen van zomerbestemming naar een gebied waar je het heel jaar door naar toe kunt.

MinisterieDe bijeenkomst in Deventer is een initiatief van de provincie Overijssel, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Zo’n vierhonderd vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en toeristische attracties gaan na de aftrap van staatssecretaris Mona Keijzer met elkaar in overleg hoe Nederland zich tot 2030 kan ontwikkelen als toeristische bestemming.

VeluweTerwijl Lucassen de situatie in Parkstad belicht, gaan vertegenwoordigers van de Veluwe uitleggen hoe de (verouderde) Nederlandse vakantieparken vitaal gemaakt kunnen worden. De regio’s rond Amsterdam schetsen hoe zij buitenlandse toeristen hopen te trekken die na een paar dagen tabak hebben van het eivolle hoofdstad.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal