De wereld stond even stil in Oss

Print
De wereld stond even stil in Oss

Herdenking Oss. Afbeelding: Still uit video AD

"Een verschrikkelijke klap en de wereld stond even stil". Met die woorden nam burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss bezoekers van de herdenkingsdienst in Oss maandagmiddag terug naar 20 september.

Een tragisch spoorwegongeluk kostte vier kinderen die dag het leven. Een oudere zus van twee van hen en een leidster van kinderdagverblijf Okido die met een Stint op het spoor belandde, raakten zwaargewond.

"Lieve familie. Wij hoorden net hoe die dag in jullie gezinnen begon. Ook voor ons begon het als een gewone dag, waarbij iedereen op weg was naar werk of naar school." Buijs-Glaudemans beschrijft vervolgens hoe politie, hulpverleners en omstanders een bijdrage leveren in de eerste momenten na het noodlottige ongeval.

Hulp
"Een man in een auto ziet het gebeuren, sprint zijn auto uit, springt over de spoorboom heen om zich te ontfermen over de leidster en het gewonde kind. Een vrouw uit de buurt die verpleegster is biedt eerste hulp, haar man haalt thuis lakens voor de privacy." Voor de machinist en de conducteur was het te emotioneel om de dienst in Theater De Lievekamp bij te wonen, vertelde ze.

In totaal zijn ongeveer 550 genodigden aanwezig in het theater, onder wie familie en hulpverleners. In het voetbalstadion van Top Oss, even verderop, hebben zich honderden inwoners verzameld. Zij kunnen de dienst volgen op een groot televisiescherm.

Dienst
Tijdens de dienst was er ruimte voor muziek, onder meer van zangeres en musicalartiest Vajèn van den Bosch, die optrad met een kinderkoor. Locatiemanager van kinderdagverblijf Okidoki Manon de Laat sprak van een "pikzwarte dag" en over "gevoelens van verdriet, pijn en gemis om alles wat verloren ging". Ze vertelde dat de leidster nog steeds in het ziekenhuis ligt. "Ze maakt lichamelijk sprongen vooruit, maar heeft geestelijk een lange weg te gaan."

Directeur Peter Janssen van basisschool De Korenaer, waarop de kinderen zaten, noemde het verdriet "enorm en intens". "We hebben zoveel steun gehad aan het overstelpende aantal reacties uit Oss en de rest van Nederland."