Lieke Martens bij genomineerden eerste Women's Ballon d'Or

Print
Lieke Martens bij genomineerden eerste Women's Ballon d'Or

Afbeelding: Jerry Lampen

Lieke Martens is door France Football genomineerd voor de uitverkiezing van beste voetbalster van de wereld in 2018. De international van Oranje en aanvalster van Barcelona staat op een lijst van vijftien kandidaten voor de zogenoemde Gouden Bal.

France Football organiseert de verkiezing al jaren voor de beste voetballer van de wereld. Voor de eerste keer wordt de Gouden Bal nu ook aan een vrouw uitgereikt.

Martens, met Oranje in 2017 Europees kampioen, werd al eens door de UEFA én FIFA uitgeroepen tot beste speelster van het jaar.

Kluivert
Justin Kluivert is in de race voor de titel grootste talent van het jaar. De aanvaller, die in de zomer overstapte van Ajax naar AS Roma, is een van de tien kandidaten voor de zogenoemde Kopa Trophy.

Ook Kylian Mbappé, die met Frankrijk deze zomer in Rusland de wereldtitel veroverde, staat op de lijst. De aanvaller van Paris Saint-Germain geldt als uitgesproken favoriet.

Onder de genomineerde talenten (onder 21) bevindt zich ook de Japanner Ritsu Doan van FC Groningen.

Mannen
Mbappé behoort eveneens tot de dertig kanshebbers voor de Gouden Bal bij de mannen. Ook de Kroaat Luka Modric, onlangs door de FIFA gekozen tot beste van de wereld, staat op de lijst. De winnaar van de twee voorgaande edities, Cristiano Ronaldo, ontbreekt evenmin. Vijfvoudig winnaar Lionel Messi is vanzelfsprekend van de partij.

Er zijn geen Nederlandse voetballers in beeld voor de onderscheiding. Marco van Basten was in 1992 de laatste Nederlandse winnaar.