'Polen kunnen bij UWV fluitend onterechte WW-uitkering krijgen'

Print
'Polen kunnen bij UWV fluitend onterechte WW-uitkering krijgen'

Afbeelding: ANP Xtra

Uitkeringsinstantie UWV betaalt werkloosheidsuitkeringen aan werknemers zonder te controleren of ze zijn ontslagen.

Dat meldt Nieuwsuur. Op basis van eigen onderzoek stelt het programma dat deze praktijk tot grootschalige fraude leidt, met name onder arbeidsmigranten. Het UWV zou al jaren op de hoogte zijn van de problemen.

 

Zelf ontslag
De WW is alleen bedoeld voor mensen die buiten hun schuld werkloos zijn geworden, bijvoorbeeld omdat er te weinig werk is. Volgens Niewsuur controleert het UWV echter zelden wat de reden van de werkloosheid is, wanneer er een aanvraag komt.

Het zou regelmatig voorkomen dat mensen die zelf ontslag hebben genomen een aanvraag goedgekeurd zien.

Duidelijk patroon
Uitzendorganisaties bevestigen dat beeld tegenover het programma. Michael Mostert van uitzendbureau Tradiro uit De Lier zegt bijvoorbeeld het volgende.

"Ik zie een heel duidelijk patroon. Arbeidskrachten komen hier naar Nederland om een strikt aantal dagen te werken, totdat ze recht hebben op WW. Vervolgens laten ze alles uit hun handen vallen, vragen WW aan en zitten die helemaal uit. Daarna beginnen ze opnieuw."

Polen
Het zou in veel gevallen om Poolse werknemers gaan. In 2017 zijn er in totaal ruim 39.000 WW-uitkeringen aan Polen verstrekt. Eerder meldde Nieuwsuur dat medewerkers van het UWV te weinig tijd hebben om fraudemeldingen goed te onderzoeken. 

In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) dat fraude met uitkeringen door arbeidsmigranten te weinig aandacht heeft gekregen.