Betrokkenen geven mening over LVO debacle tijdens debat

Print
Betrokkenen geven mening over LVO debacle tijdens debat

Afbeelding: iStock

Maastricht -

Het voortgezet onderwijs blijft een heet hangijzer in Maastricht. Tijdens een debatavond maandag gaven allerlei betrokkenen hun mening. Van scholier tot Tweede Kamerlid en beleidsambtenaar.

Had het LVO debacle voorkomen kunnen worden? Jazeker. Daar zijn de aanwezigen van het onderwijsdebat in jeugdhotel Stayokay het in grote lijnen over eens. Via een app kunnen de meer dan vijftig aanwezigen stemmen; 82 procent zegt ja, 4 procent nee, de rest heeft geen mening.

Jan Jegers van de gemeente Maastricht: "Deze Verelendung moest bijna gebeuren." De krimp, bezuinigingen en andere ontwikkelingen dreven het LVO naar een ondoordachte fusie. "Dan is het bijna paniekvoetbal om twee scholen op één plek te dumpen zonder dat je daar een echte visie op hebt."

Genadeklap
Het onderwijsdebat is georganiseerd door D66. Het panel bestaat uit D66 onderwijswethouder Bert Jongen, D66 Tweede Kamerlid en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen en Guido Beckers, die sinds januari vorig jaar aan het hoofd staat van LVO Maastricht. "Maar het voelt alsof het veertig jaar geleden is."

Alle drie zijn ze er van overtuigd dat het drama met de diploma’s te voorkomen was geweest. Samengevat: het domeinenplan was een slecht idee, de samenvoeging van de vmbo’s in volgens Beckers "de slechtste gebouwen van Maastricht" hielp niet, de genadeklap was een dusdanig gedetailleerd programma van eisen voor de examens dat volgens Jongen niet minder dan een een "kamikaze actie" was. En de inspectie? Van Meenen: "Het lijkt er op dat die weinig gedaan heeft om dit te voorkomen." Want signalen waren er genoeg.

Onrust
Nu wordt er hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor het voortgezet onderwijs in de stad, maar lang niet iedereen is gerustgesteld. Ouder Frans Bastiaens: "De grote onrust, de onduidelijkheid, het ontbreken van draagvlak (...) terwijl je niets liever wil dan continuïteit zodat je kind zich kan ontwikkelen."

Zijn drie brede scholengemeenschappen haalbaar? Ouder Ingrid van der Heijden mist op veel fronten onderbouwing. "Het lijkt alsof het masterplan een trein is die doordendert. De tekening van het eindstation is klaar, maar we weten niet wat de passagiers willen." Het ‘weglekken’ naar België blijft actueel. Juf Heleen staat in Malberg voor groep acht. Vorig jaar trokken vijf van haar leerlingen naar het voortgezet onderwijs in België. "Een kaderklas heeft daar vijftien leerlingen. Voor kinderen die het lastig hebben, is dat veel aantrekkelijker."

Totaalbeeld
Grote voordeel van brede scholengemeenschappen is dat er niet langer sprake is van ‘segregatie’. Beckers: "Ik ‘moet’ naar het vmbo en ik ‘mag’ naar de havo of vwo." Paul van Meenen hoopt dat op korte termijn een gedifferentieerder aanbod mogelijk wordt, met diploma’s op verschillende niveaus. "Nu lijkt het alsof er maar drie of vier soorten kinderen zijn. Dat is natuurlijk helemaal niet zo." Een onderwijsaanbod op maat geeft "een totaalbeeld van een kind."

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen