Van Rey wil met Volkspartij Limburg verkiezingen in

Print
Van Rey wil met Volkspartij Limburg  verkiezingen in

Afbeelding: De Limburger/John Peters

Oud-wethouder Jos van Rey wil als lijsttrekker van Volkspartij Limburg deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Dat heeft hij verleden week kenbaar gemaakt bij het bestuur

Maandag kwam naar buiten dat Jos van Rey lid geworden is van 50Plus. Hij heeft zich zeven maanden geleden aangemeld, licht hij toe. Net als Volkspartij Limburg heeft 50Plus op dit moment een zetel in de Staten. "Ik ben tegen versplintering in de politiek. Zodoende heb ik met meerdere partijen gesprekken gevoerd. De inzet van 50Plus in de Staten spreekt Volkspartij Limburg aan."

Geen plek
Voorzitter Geert Dales van 50Plus zei dinsdag dat hij Van Rey onlangs te kennen heeft gegeven dat er voor hem voorlopig geen plek is op de kandidatenlijst. "Op de eerste plaats hebben we de regel dat mensen minimaal een jaar lid moeten zijn voordat ze zich verkiesbaar kunnen stellen. Had Van Rey aan deze regel voldaan, dan was het vanwege zijn veroordeling alsnog niet gebeurd."

Van Rey benadrukt dat ook op andere manieren kan worden samengewerkt. "Ik ben voor bundeling van krachten. Samenwerking tussen partijen in de aanloop naar de verkiezingen is heel normaal. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je bij elkaar op de lijst gaat staan."

Zelfde lijn
De voorzitter van 50Plus sluit niet uit dat Van Rey zich op een later moment alsnog bij zijn partij voegt. "Ik begrijp dat er in de provincie veel zaken parallel lopen en dat onze partijen vaak dezelfde lijn volgen. Na een jaar lidmaatschap staan voor Van Rey alle functies open. Tegen die tijd is waarschijnlijk ook de strafrechtelijke cassatie voorbij. Dat kan een ander licht werpen op de zaak."

Corruptie
De 73-jarige Jos van Rey werd eind 2017 veroordeeld voor onder meer corruptie.  Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden opgelegd. Ook mag hij twee jaar lang geen wethouder of gedeputeerde worden. Onlangs zei Van Rey tegen De Limburger dat hij, mede vanwege zijn leeftijd, nog twijfelde over deelname aan de verkiezingen. Inmiddels heeft hij besloten toch mee te doen. "Ik ben altijd lijstduwer geweest. Als het aan mij ligt, word ik nu lijsttrekker. Het is aan Volkspartij Limburg om daar over te beslissen."