'Die danser is homo', en meer vooroordelen over dans

Print
Vooroordelen, je komt er niet snel van af. Ook dans heeft ermee te maken. We leggen er een aantal voor aan Ronald Wintjens van de Nederlandse Dansdagen.

1. Dans valt niet te begrijpen!
"Dat hoor je vaak, maar ik zeg liever: je moet dans niet proberen te snappen, maar proberen te begrijpen. Je moet er iets bij voelen, in herkennen. Zie het als een bewegend schilderij, waarbij je jezelf kunt laten meevoeren door kleuren, kleding, gedachtes. Dans is niet zozeer bedoeld voor de bovenkamer, eerder voor de buik. Soms heb je inderdaad even geen houvast. Dan probeer ik toch te genieten van de dansers die opgaan in hun eigen wereld.”

2. Altijd maar dat naakt!
Met een schaterlach: "Was het maar zo! Kijk, dans toont waar je met woorden of zingend niet bij kunt. Het lichaam is dan het instrument. Er is vaak sprake van subtiele expressie en dat zie je natuurlijk niet goed met heel veel kleding aan, vandaar dat dansers soms schaars gekleed zijn. Voor mij is dans de intiemste kunstvorm. En ja, soms is het gek om de hele tijd ongegeneerd naar een naakt lijf te kijken. Maar goed, dat hoort er nu eenmaal bij.”3. Die danser zal wel homo zijn!
"Verre van dat, het is een ouderwetse, ook bepaald niet relevante, gedachte en je ziet dat het enorm aan het veranderen is. Niet in de laatste plaats door danswedstrijden op tv. Omdat daar stoere mannen aan meedoen? Nee, dat zou impliceren dat homo’s niet stoer kunnen zijn. Ik vermoed dat de verhouding tussen homo en hetero bij mannen nu fiftyfifty is.”

Lees ook De Nederlandse Dansdagen beginnen, een korte cursus dans voor dummies

4. Je moet in de Randstad zijn!
"Juist niet, zou ik zeggen. Voor dans moet je nu in Maastricht zijn, let de komende jaren maar op. Het mooie is dat je het beste van de dans bij ons op één moment in deze regio kunt zien, zoals je in Noorderslag in Groningen de top van de pop ziet en bij North Sea Jazz in Rotterdam de top van de jazz.”

5. Dansen heb je zo geleerd!
"Dansen is topsport en ambacht ineen. Je moet jaren oefenen om je lichaam perfect te stemmen, zoals een concertpianist ook jaren moet studeren. Toch zal een b-boy niet zeggen dat hij jarenlang heeft moeten oefenen, maar vooral dat hij heel lang heel hard heeft moeten werken.”