Vergunning geweigerd: geen zonneweide in Heythuysen

Print
Vergunning geweigerd: geen zonneweide in Heythuysen

Afbeelding: iStock

Heythuysen - Er komt voorlopig geen zonneweide in Heythuysen. Het college van B en W van Leudal weigert een vergunning af te geven voor het plan. Dit tot teleurstelling van initiatiefnemer Arbor Projecten.

De zonneweide zou aangelegd moeten worden bij Aan het Broek, in het buitengebied van Heythuysen. Arbor Projecten wilde daar lange tijd een golfbaan realiseren, maar dat plan kwam niet van de grond. Arbor diende vervolgens een plan in om een gebied van veertig hectare vol te leggen met zonnepanelen. 15.000 huishoudens zouden daarmee van stroom kunnen worden voorzien.

Beleid
Het plan stuitte op verzet bij omwonenden, die niet willen dat het groene buitengebied wordt bedekt met zonnepanelen. Tijdens de laatste raadsvergadering, eind september, liet de raad weten liever eerst algemeen beleid voor zonneweides op te willen stellen voordat, ook voor dit plan, een vergunning zou worden verleend. Verantwoordelijk wethouder Piet Verlinden zei toen  dat er een extra juridische toets werd uitgevoerd, maar dat een vergunning voor dit project waarschijnlijk niet geweigerd kon worden. De uitkomst van de extra toets levert echter op dat B en W de vergunning nu toch weigert.

Teleurstelling
Voor Roger van den Boom, de man achter Arbor Projecten, is het besluit van de gemeente een grote teleurstelling. „We moeten de weigeringsgronden nog goed doornemen en dan beslissen wat we gaan doen. Maar dit besluit kan ik niet volgen. We waren al twee jaar in overleg met gemeente en provincie en dan dit. Volgens ons kan het juist wel in dat gebied. Hier is het laatste nog niet over gezegd.”

De weigering van Leudal, en het dus niet hebben van een vergunning, betekent waarschijnlijk ook dat Arbor geen aanvraag in kan dienen voor de SDE-subsidieregeling (Stimulering Duurzame Energieproductie) van het Rijk. Die subsidie moest het plan mede mogelijk maken.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje