‘Billenfan’ VVV gestraft voor racisme

Print
‘Billenfan’ VVV gestraft voor racisme

Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo - De man die bij VVV-Ajax zijn billen toonde heeft twee jaar stadionverbod gekregen voor het maken van apengeluiden.

Volgens voetbalbond KNVB gaat het om een landelijk stadionverbod. De bond wil de zaak niet toelichten, maar volgens advocaat Björn Jegers wordt zijn cliënt verweten dat hij apengeluiden maakte in de richting van Ajax-keeper André Onana.

Anoniem
Jegers stelt dat de commissie stadionverboden van de KNVB zich baseert op twee anonieme verklaringen van getuigen. "Ik denk dat het stewards zijn. Die stellen dat mijn cliënt zijn broek liet zakken, daarna in de hekken klom en vervolgens aapgeluiden maakte richting de Ajax-keeper." Volgens Jegers klopt alleen het eerste. "De rest is bullshit. Als dit een strafzaak was, zou het mager bewijs zijn. Ik heb inmiddels vijf schriftelijke verklaringen van supporters die rond mijn cliënt stonden. Die ontkennen dat hij in de hekken klom en oerwoudgeluiden maakte."

Beroep
De advocaat is gisteren in beroep gegaan tegen de straf van de KNVB. Hij verwacht dat er binnen een maand duidelijkheid is over de uitkomst van de beroepsprocedure. De straf van de KNVB komt in de plaats van het lokale stadionverbod van twaalf maanden dat VVV de man eerder oplegde voor het tonen van zijn billen richting scheidsrechter Kevin Blom. Die keurde na ingrijpen van de videoscheidsrechter een goal van VVV af en kende Ajax een strafschop toe.

De Venlose voetbalclub liet een paar dagen na de wedstrijd weten dat de bestrafte fan net weer terug was in De Koel na een eerder stadionverbod. Dat erkent Jegers. "Dat ging om een paar maanden stadionverbod vanwege het gooien van een bekertje bier. Dat stelde niets voor."