Adviesbureau kijkt naar parkeerproblemen Mechelen

Print
Adviesbureau kijkt naar parkeerproblemen Mechelen

Afbeelding: iStock

Schweiberg-Dal - Geparkeerde auto’s veroorzaken overlast op diverse plekken in Mechelen. Woonwijken staan vol, terwijl de grote parkeerterreinen aan de rand van het dorp half leeg blijven. Een adviesbureau gaat naar een oplossing zoeken.

De gemeente Gulpen-Wittem heeft adviesbureau Royal Haskoning gevraagd plannen op te stellen voor het oplossen van parkeerproblemen in Mechelen. Het bureau zal straks een pakket maatregelen voorleggen. Inwoners van Mechelen klagen al langer over de toenemende parkeerdruk in hun dorp. Uit een enquête onder inwoners en bezoekers blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden knelpunten ervaart, vooral in woonstraten in de buurt van winkels, cafés en hotels.

Onbezet
Op zich heeft Mechelen voldoende parkeergelegenheid, zo ontdekte Haskoning, dat de afgelopen tijd op verschillende tijdstippen, zowel in het weekeinde als doordeweeks, de parkeerdrukte peilde. Gebleken is dat gemiddeld niet meer dan 400 van de 770 beschikbare parkeerplekken bezet zijn. Wat opviel, is dat vooral de parkeerplaatsen aan de rand van Mechelen, bij sportcomplex Spetsesweide en bij zorgcomplex Heerenhof, grotendeels onbenut bleven. Dat komt enerzijds door de onduidelijke bewegwijzering naar die terreinen, vermoedt Royal Haskoning. Op de borden worden de parkeerterreinen aangeduid als P1, P2 en P3. Vooral bezoekers van buiten Mechelen zegt dat waarschijnlijk niets.

Maar de onderbezetting heeft volgens het adviesbureau ook te maken met de inrichting van de grotere parkeerterreinen. De plekken zijn grotendeels onverhard. Er zijn ook geen parkeervakken gemarkeerd, waardoor de terreinen niet efficiënt benut worden.

Parkeerschijf
In het dorp zijn drie blauwe zones - plekken waar automobilisten gebruik moeten maken van een parkeerschijf. De gemeente wil daarmee voorkomen dat de plaatsen daar bezet worden door langparkeerders. Het probleem is echter dat voor alle drie die terreinen andere regels gelden, aldus Royal Haskoning, want dat leidt tot verwarring. Het bureau pleit dan ook voor een uniforme regeling voor alle blauwe zones.

Behalve auto’s zorgen ook links en rechts neergezette fietsen voor ergernis in Mechelen. Fietsers klagen dat er te weinig plekken zijn waar zij hun rijwiel fatsoenlijk kunnen stallen als ze naar de winkel of het café gaan. De kwaliteit van de fietsenstallingen is bovendien onder de maat, vinden zij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →