Heerlen koopt twee huizen onder hoogspanningsmast

Print
Heerlen koopt twee huizen onder hoogspanningsmast

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De gemeente Heerlen heeft twee woningen gekocht die te dicht op een hoogspanningsmast staan. In totaal komen dertien huizen voor een uitkoopregeling in aanmerking.

Twee huiseigenaren aan de Schelsberg hebben eieren voor hun geld gekozen: ze verlaten hun woningen onder de hoogspanningsmast en verkopen ze tegen de taxatieprijs aan de gemeente Heerlen.

Uitkoopregeling
De gemeente Heerlen hoeft hiervoor overigens niet zelf op te draaien, maar kan het geld dat nodig is voor deze aankopen meteen declareren bij het Ministerie van Economische Zaken. De overheid heeft namelijk vorig jaar een uitkoopregeling in het leven geroepen voor mensen die onder een hoogspanningsmast wonen en zich niet veilig voelen. Die regeling loopt tot eind 2021. Ongeveer 385 woningen in 82 gemeenten komen hiervoor in aanmerking. In Zuid-Limburg gaat het naast 13 huizen in Heerlen om woningen in Sittard-Geleen (5), Meerssen (5) Echt-Susteren (4) en Stein (1).

Kritiek
Het overheidsbesluit oogstte dit jaar landelijk ook kritiek omdat het volgens critici onnodig voor onrust zorgt. Het is namelijk weliswaar een vrijwillige regeling, maar bewoners voelen zich voor het blok gezet hun huis te verkopen omdat ze bang zijn het in de toekomst niet meer kwijt te kunnen raken. Terwijl niet is aangetoond dat wonen onder een hoogspanning schadelijk is.

Buurman
Daarbij is het niet altijd duidelijk wat er gebeurt als je buurman wel gebruikmaakt van de regeling en jij niet. Ook de huizen aan de Schelsberg staan in een rij. Vooralsnog gaat de gemeente uit van sloop van de twee uitgekochte woningen, zo liet wethouder Frank Simons (Financiën) gisteren weten.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →