Ananas, bamboe en banaantextiel wint bij Fashion Makes Sense

Print
Ananas, bamboe en banaantextiel wint bij Fashion Makes Sense

Paolo Carzana (links) en Sandermann. Afbeelding: Simon Armstrong (foto links) en Gitte Post

Met zijn kleding gemaakt van onder meer ananas, bamboe en bananenplanten, won Paolo Carzana de Fashion Makes Sense Award van de vakjury die dinsdagavond werd uitgereikt. Bij de prijs hoort een geldprijs van 2500 euro.

Het Deense damesmerk Sandermann won de publieksprijs en 500 euro. De vakjury roemde ook de creatie van de Israëlische Gal Yakobovitch die surferkleding maakt met zelf ontwikkelde biologisch afbreekbare materialen. 

Galadiner
De prijzen werden dinsdagavond uitgereikt in Chateau St. Gerlach tijdens een galadiner, georganiseerd door het International Apparel Federation, zij zijn in Maastricht voor het 34ste World Fashion Convention. De Fashion Makes Sense Award bestaat uit twee (geld)prijzen: een publieksprijs van 500 euro en de vakjury award van 2500 euro.

Het initatief van de Fashion Makes Sense Award komt uit de koker van modeplatform Fashionclash die in Maastricht gevestigd zijn. De provincie Limburg ondersteunt (en financiert) het initiatief zeker tot 2020. 

Duurzaamheid
De Fashion Makes Sense Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan jonge modeontwerpers die duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel hebben staan. Daarbij gaat het niet alleen om recyclen van gebruikt textiel, maar ook om zelf materialen creëren uit biologisch afbreekbare materialen en garant staan voor goede en veilige arbeidsomstandigheden voor arbeiders in kledingfabrieken in derdewereldlanden. 

Lees ook: Fashionclash: afbreekbare kleding is hot