Nu wél duidelijk hoe lang medicijn open mag zijn

Print
Nu wél duidelijk hoe lang medicijn open mag zijn

Neusspray. Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De onduidelijkheid over de houdbaarheid van pillen, poeders, capsules en vloeibare medicijnen na het openen van de verpakking lijkt bijna voorbij.

Negen op de tien medicijnen die zonder recept te koop zijn, meldt op de verpakking inmiddels de houdbaarheid ná opening. Een paar jaar geleden werden fabrikanten op de vingers getikt nadat bleek dat deze informatie vaak ontbreekt.  

De Consumentenbond constateerde in 2015 dat op dertig van vijftig onderzochte hoestdranken, antischimmelcrèmes en neussprays niet te vinden was hoe lang deze na opening nog gebruikt konden worden. Als consumenten de medicatie (te) lang bewaren, kan de werking afnemen en kunnen er bacteriën, schimmels en giftige stoffen ontstaan. 

Supermarkten
Naar aanleiding van dit onderzoek gaf het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen de fabrikanten tot 2017 om de verpakking aan te passen. Inmiddels voldoet 92 procent van de genees- en kruidenmiddelen bij de drogist aan de nieuwe verplichting of is een intentie afgegeven. Voor homeopathische geneesmiddelen is dat zelfs 96 procent.

In drogisterijen, apotheken en supermarkten kunnen nog oudere verpakkingen in omloop zijn, waarop nog niet wordt vermeld wat de houdbaarheid na opening is. Deze worden vervangen zodra ze uitverkocht zijn.

De Consumentenbond verwacht van achterblijvende fabrikanten dat zij ook de ontbrekende informatie zullen gaan melden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →