‘Frans betekende veel voor de wijk en de wijk betekende alles voor Frans’

Print
‘Frans betekende veel voor de wijk en de wijk betekende alles voor Frans’

Frans Thuis. Afbeelding: Wijkraad AarBek

Frans Thuis overleed vorige week in de woning waar hij ook werd geboren, in het hoekhuis aan de Benzenraderweg/Bekkerveld in Heerlen. Het huis staat midden in de wijk Aarveld/Bekkerveld, de wijk waar Frans zijn hart aan verpandde.

Hij groeide er op als middelste van negen kinderen: vijf zussen en drie broers. Hij leerde er vallen en opstaan en werd er uiteindelijk in 2006 voorzitter van de wijkraad.  Die jas, zat hem als gegoten. Ook al wilde hij vooral niet de leider zijn. Als in 2011 de gemeente Heerlen kenbaar maakt dat het Rosarium moet worden veranderd in een grasveld, staat Frans op. Samen met enkele buurtbewoners neemt hij het initiatief om het onderhoud in eigen beheer te doen. “Dit gaan we samen doen”, zei hij geregeld, met de klemtoon op samen. Volgens vrijwilligster Wiepkje Hamaker gaf Frans ‘ongemerkt sturing en veel inspiratie’ aan iedereen die meehielp.

Initiatieven
Frans stond altijd voor iedereen klaar in de wijk. Zo bracht hij mensen persoonlijk naar de huisarts en zette hij de containers voor mensen buiten als hij dacht dat ze deze vergeten waren. Ook stond hij aan de basis van initiatieven als Buurtsteun, Buren voor buren en de bijeenkomsten van het Zorgnetwerk. Medebestuurslid Leonore Stollwerk – Van de Veen van de wijkraad kenmerkt Frans als volgt: “Frans betekende heel veel voor de wijk; de wijk betekende alles voor Frans.”
Overbuurvrouw Petra Runow-Vandeberg typeert hem als volgt: Frans was de verbindende factor in de wijk. Hij probeerde voor iedereen hier in de wijk een ‘thuis’ te maken.”

Berix
Frans was ook actief bij Scouting Kapelaan Berix. “Mede door Frans hebben vele kinderen geweldig mooie Scoutingactiviteiten beleefd  tijdens de vele overnachtingen, patrouilleweekenden en zomerkampen. Frans genoot intens van het in elkaar zetten van programma’s waarbij hij de kinderen de kans gaf om vooraf mee te organiseren. Op deze manier heeft Frans niet alleen de kinderen, maar ook jonge stafleden aardig wat levensbagage meegegeven.”
Zijn broer Dick gaf hem de liefkozende naam BBB’er: Bescheiden Bekende Bekkerveldenaar.  “Frans reageerde dan altijd met: ‘Het gaat niet om mij, maar om de anderen.’ Zo was hij.”

'U bent gewoon een toffe buurt'
Frans overleed aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Daar maakte hij overigens geen geheim van. In de laatste editie van het wijkblad, schreef hij er zelfs over. En ook nu draait het weer niet om hemzelf. “Vanzelfsprekend zijn we in de wijkraad druk bezig met de vraag hoe de toekomst vorm moet krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in. (...) Bovenal heb ik vertrouwen in de buurt en in ú, als bewoner. U bent gewoon een toffe buurt!”

Frans Thuis werd slechts 61 jaar. Er is afgelopen zaterdag, met een stalende zon aan de hemel, afscheid van hem genomen op ‘zijn’ Bekkerveld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →