Van Nul tot Nu: een pak slaag was heel gewoon

Print
Van Nul tot Nu: een pak slaag was heel gewoon

Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Heerlen - Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege schrijft wekelijks voor VIA Heerlen de rubriek 'Van nul tot nu'. Daarin beschrijft hij een stukje geschiedenis van Parkstad.

Misschien zijn opvoeders tegenwoordig te soft. Maar vroeger werd wel erg snel gemept.

Spotjes
U kent ze wel, die reclamespotjes waarbij lachwekkende ouders hun irritante pubers niet aan het opruimen krijgen. Dat was een halve eeuw geleden anders. Althans zo herinner ik het mij. Als mijn moeder vroeg om naar de winkel te gaan, dan ging je. En als in de tuin geholpen moest worden, dan deed je dat. Verwennen was er vaak niet bij. De verhouding tussen ouders en kinderen was anders. Kinderen werden beschouwd als wezens die discipline bijgebracht moeten krijgen. De ouders heersten, de moeder zo lang vader aan het werk was, maar als die thuis kwam…

Strafbaar
Veel tuchtmaatregelen zijn tegenwoordig strafbaar als kindermishandeling. Een vriend, waarvan ik de naam liever niet vertel, had thuis een kamertje, waar de zweep zich bevond, waarmee ongehoorzame en slecht presterende kinderen werden afgeranseld. Een vriendin zat op de voorbereidende klas van het Claracollege. Zij ging op een zondagmiddag met een vriendin fietsen. Zij werden gevolgd door twee iets oudere jongens. Een kennis van haar ouders stuurde haar meteen naar huis, om zich later bij haar ouders te beklagen over het “wangedrag” van hun dochter. Zij moest met haar vader mee naar boven en heeft daar een pak rammel gekregen, waar zij nog tientallen jaren later over vertelde. Oma die op bezoek was, greep uiteindelijk in, omdat ze niet meer tegen het erbarmelijke geschreeuw van de dertienjarige kon. De dochter wist amper waarom vader zo in woede ontstak. Zij heeft wel de rest van haar schooltijd op een kostschool moeten doorbrengen. De nonnen zouden haar moeilijke karakter wel klein krijgen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →