'Koning moet vaker met de trein'

© ANP

Koning Willem-Alexander en zijn gezin moeten vaker de trein nemen. Dat willen D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer. De partijen zijn het zat dat de koninklijke familie voor korte tripjes het - milieuvervuilende - vliegtuig pakt.

AD/Chris van Mersbergen en Peter Winterman

Willem-Alexander en koningin Máxima zijn afgelopen mei per chartervliegtuig naar Luxemburg gereisd, voor een staatsbezoek. "Dit roept de nodige vragen bij mij op”, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. Hij hoopt dat de koning het goede voorbeeld gaat geven, zeker in een tijd waarin veel Nederlanders zich zorgen maken over klimaatverandering.Korte tripjes"De koning en koningin hadden naar Luxemburg toch ook de trein kunnen pakken?”, zegt Sneller. "Er is niet voor niets een mooie koninklijke loge op station Hollands Spoor in Den Haag.” De D66’er roept de koning woensdag op – tijdens een debat over de begroting van het Koningshuis – om voor korte tripjes de trein te nemen in plaats van het vliegtuig.

EurostarD66 en GroenLinks willen ook weten hoe het koningspaar over twee weken naar het staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk afreist. "Ik hoop per Eurostar”, zegt Sneller. De Rijksvoorlichtingsdienst kon dinsdag nog niet zeggen voor welk vervoermiddel is gekozen.Voor het gebruik van het regeringsvliegtuig bestaan geen afspraken over minimale afstanden, zo schrijft het kabinet in antwoord op vragen van GroenLinks voorafgaand aan het debat van vandaag. Dat draagt niet bij aan een beter milieu, vindt de partij.VoorbeeldfunctieVorige week benadrukte minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) nog dat de overheid een ‘voorbeeldfunctie’ heeft als het gaat om het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Nationale feestdagDe koning heeft de beschikking over een koninklijke trein. Die trein werd vorig jaar nog met Koningsdag gebruikt om naar Tilburg te reizen. Het was voor het eerst in achttien jaar dat de trein met de nationale feestdag werd gebruikt.

Of het rijtuig vaker wordt gebruikt, wil eigenaar NS niet zeggen. "De trein rijdt in ieder geval regelmatig, om te zorgen dat hij niet vastloopt”, zegt een woordvoerder. "Maar als de koning er vaker mee wil reizen, dan kan dat.” De koning reist ook wel eens per reguliere internationale trein. Maar hoe vaak, en in welke klasse, wil de NS niet zeggen.