Afkeuring over verlenging LVO-topman Postema

André Postema.© ANP/Marcel van Hoorn

De Maastrichtse gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem haar afkeuring uitgesproken over de verlenging van het contract van LVO-topman André Postema met twee jaar. Alle partijen steunden een motie, die werd ingediend door de GroenLinks-fractie, waarin onbegrip en teleurstelling werd geuit over de verlenging van de aanstelling.

Pascale Thewissen

Volgens de gemeenteraad was het beter geweest als de Raad van Toezicht van de onderwijskoepel die beslissing had uitgesteld totdat de resultaten van het onderzoek naar het VMBO-debacle en de rol van de verantwoordelijke leidinggevenden daarin was afgerond.

OnrustZowel de PvdA-fractie als de Partij Veilig Maastricht erkenden dat het 'een motie voor de bühne' was. "Want wij gaan hier niet over", aldus Manon Fokke van de PvdA. "Maar we steunen de motie wel. Wij zijn ook niet dom. Er is in Maastricht ontzettende onrust. Het is niet uit te leggen waarom deze bestuurder gewoon een contractverlenging krijgt." Tiny Meese van PVM: "Je kunt iemand niet belonen als die zijn taak niet volbrengt."

Discussie gaandeEen eerdere motie van de PVM om onderwijskoepel LVO te vragen de uitvoering van het masterplan voor het middelbaar onderwijs in Maastricht 'on hold' te zetten, haalde het niet. PVM betwijfelt of LVO – gezien de puinhoop bij de diploma-uitreiking op het VMBO Maastricht – wel in staat is om grote veranderingen op dit moment in goede banen te leiden.

Wethouder Bert Jongen van Onderwijs wees er echter op dat het zeker nog drie tot vier jaar duurt voordat het eindstation – drie brede scholengemeenschappen in de stad - in zicht is en nog meer oponthoud onwenselijk is. "Er is heel veel discussie over de gang van zaken. Maar tegelijkertijd zegt de grote meerderheid van leerlingen, leraren en ouders: ga er mee door. We kunnen geen minuut wachten."

Lees ook: Coalitiepartijen uiten onbegrip over aanblijven Postema bij LVO

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal