Nieuwe bisschop Roermond ziet opvolging als avontuur

Print

De nieuwe bisschop van Roermond: Harrie Smeets. Afbeelding: ANP

De nieuwe bisschop van Roermond, Harrie Smeets, laat weten enorm verrast te zijn dat hij gevraagd werd als opvolger van mgr. Frans Wiertz. Een verrassing die hij niet zag aankomen, zegt hij tijdens de persconferentie woensdagmiddag.

De eerste dagen waren voor de nieuwe bisschop een onwerkelijke situatie. Toen hij een telefoontje kreeg met de vraag de functie te vervullen zei hij zonder veel bedenktijd meteen 'ja'. "Ik heb me tijdens mijn priesterwijding beschikbaar gesteld, dus ook hiervoor. Al is het wel een heel avontuur."

Lees ook: Deken Smeets van Venray wordt bisschop van Roermond

Toekomst
Smeets is hoopvol over de toekomst van de kerk in Limburg. "Je kunt wel zeggen dat de kerk op apegapen ligt, maar in het klein gaat het toch gewoon door." Hij wees onder meer naar mensen uit Polen, die aansluiting zoeken bij parochies. "En er is een biddende kern, die blijft", aldus Smeets.

Zijn wapenspreuk maakte de nieuwe bisschop woensdag ook bekend: "In Gods naam mensen lief hebben''.

Op de vraag of hij zich in de progressieve of conservatieve kant van de katholieke kerk bevindt, zei Smeets: "Ik wil me niet in een vakje laten stoppen. Ik probeer midden in de kerk en de wereld te staan. Ik deel de leer van de kerk, maar weet dat het leven wel eens anders kan lopen.'' Dat paus Franciscus bij sommige katholieken omstreden is, weet Smeets: "Ik zie de paus als iemand die een discussie uit wil lokken." Zelf ziet Smeets zich niet zo.

Everard de Jong blijft overigens hulpbisschop van Roermond.

Veertien jaar
De 57-jarige Smeets is deken van Venray. Smeets werd in Heerlen geboren en studeerde Nederlandse taal en letteren in Utrecht. Daarna volgde hij in Rolduc een priesteropleiding. In 1992 werd hij tot priester gewijd, en sinds veertien jaar is hij deken van Venray. Smeets is verder voorzitter van de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten.

Benoeming
Sinds 2015 is Smeets lid van het kathedraal kapittel in Roermond, dat ook een belangrijke rol speelt bij de voordracht van een nieuwe bisschop. Uiteindelijk beslist paus Franciscus over een benoeming.

Harrie Smeets wordt op zaterdag 8 december gewijd tot de nieuwe bisschop. 


Harrie Smeets tijdens de persconferentie over zijn aanstelling als bisschop Roermond.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →