Grappen over homo's nog niet voetbalwereld uit

Print
Grappen over homo's nog niet voetbalwereld uit

Afbeelding: iStock

Bij bijna de helft van de voetbalverenigingen in Nederland worden nog grappen of negatieve opmerkingen gemaakt over homoseksualiteit. Bij andere sportverenigingen is dit 16 procent, blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut.

Volgens de onderzoekers geeft een grote meerderheid (negen op de tien) van sporters in verenigingen aan "geen enkel probleem'' te hebben met homoseksuele medesporters. Onder mannelijke teamsporters is dat 84 procent.

Geen verbetering
Mulier constateert ook dat vooral voetbalverenigingen beleid hebben om discriminatie, inclusief discriminatie naar seksuele voorkeur, tegen te gaan. "Ondanks de beleidsinzet van de afgelopen tien jaar laten de cijfers geen substantiële verbetering zien in de algemene homo-acceptatie in de sport. Dit pleit voor blijvende aandacht voor het creëren van veilige en inclusieve sportverenigingen voor alle LHBTI-ers, met een blijvende focus op mannelijke teamsporten'', aldus het onderzoeksinstituut.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →