RWE start Clauscentrale weer op

Print
RWE start Clauscentrale weer op

Afbeelding: Jeroen Kuit

Maasbracht - Energieconcern RWE haalt haar gascentrale Claus C in Maasbracht weer uit de mottenballen. Dat betekent dat de centrale eind 2020 weer beschikbaar komt voor het elektriciteitsnet.

RWE denkt dat de gascentrale weer nodig is nu België behoefte heeft aan energie vanwege de wisselvallige kerncentrales.  

Nieuw personeel
Er wordt gezocht naar nieuw personeel. ‘Toen Claus C uit bedrijf ging, zijn alle medewerkers elders ondergebracht, deels op andere locaties van RWE. Maar een aantal mensen heeft ook elders een baan gevonden. Daar moeten we nu dus vervanging voor zoeken.’

De Clauscentrale werd in 2012 nog gepresenteerd als grootste en meest duurzame gasgestookte centrale van Nederland. Maar in 2014 werd de installatie wegens overcapaciteit stilgelegd. Nederland raakte toen overspoeld door goedkope gesubsidieerde stroom van Duitse windparken en zonnedaken.

Onderhoud
Het duurt naar verwachting twee jaar voordat de gascentrale weer in gebruik is. "Om te beginnen heeft de centrale een onderhoudsbeurt nodig", zegt Roger Miesen, directeur van het RWE-onderdeel dat de conventionele energieopwekking regelt. "Ze heeft nu vier jaar stilgestaan. Er is wel onderhoud gedaan, maar alles moet weer in topconditie worden gebracht." Ook moet het bedrijf nog op zoek naar personeel.

Eerder dit jaar kondigde RWE al aan dat Claus C kan worden aangesloten op het Belgische net. Daarvoor zou dan nog wel een 13 kilometer lange kabel aangelegd moeten worden. Het idee om de centrale met België te verbinden bestaat al jaren, maar het komt er maar niet van. RWE blijft het plan promoten. De Belgische overheid heeft besloten om in 2025 afscheid te nemen van kernenergie en moet dus op zoek naar alternatieve energiebronnen.

Claus C is een van de grotere centrales van RWE. De installatie heeft een vermogen van 1304 megawatt en kan elektriciteit leveren aan circa 3 miljoen huishoudens.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →