Dit is waarom we griep en verkoudheid met elkaar verwarren

Print
Dit is waarom we griep en verkoudheid met elkaar verwarren

Afbeelding: iStock

Talloze mensen die momenteel hoesten en proesten, zeggen dat ze griep onder de leden hebben. Toch is van een griepepidemie geen sprake, meent Gé Donker, die epidemioloog is bij gezondheidsinstituut NIVEL. Verkoudheid en griep lopen door elkaar heen.

In de week vanaf 1 oktober rapporteerden huisartsenpraktijken door het hele land hoeveel mensen zich met influenza-achtige ziekte bij de dokter meldden. In die week hadden 24 op de 100.000 inwoners griep, aldus het NIVEL. Een week daarvoor waren het er nog 30, wat ook onder de griepepidemische grens van 51 per 100.000 ligt.

Toch last
Op dit moment heerst dus weinig influenza, oftewel griep in Nederland. Desondanks lijken veel mensen toch last te hebben van allerlei ziekteverschijnselen als gevolg van een infectie. In menige kantoortuin wordt naar hartenlust geproest en gehoest. "Veel mensen hebben op dit moment last van verkoudheid, oftewel het rhinovirus'', aldus Donker. 

Ook door het verkoudheidsvirus kunnen mensen zich heel beroerd voelen. Volgens voormalig huisarts en griepexpert Ted van Essen voelt de ene persoon die besmet is met een virus niks, terwijl de ander wel klachten krijgt en zich ziek voelt.

Overlap
Volgens de griepexpert verschillen griep en verkoudheid van elkaar door onder meer de manier waarop beide virussen toeslaan. "Wanneer je met griep besmet bent geraakt kan het zomaar zijn dat je in de ochtend nog aan het werk bent, maar in de middag plots met hoge koorts in je bed ligt'', legt Van Essen uit. 

Niet te zien
"Bij verkoudheid begint het vaak met snotteren, misschien lichte verhoging en misselijkheid. Op den duur kan je jezelf door de opstapeling van verschijnselen zo lamlendig gaan voelen dat je in je bed blijft'', legt van Essen uit. Volgens hem lopen de ziektebeelden dan ook erg in elkaar over en is aan de buitenkant niet te zien of iemand nou griep heeft of verkouden is. "In beide gevallen is het vervelend, al hoeft een patiënt in het geval van verkoudheid minder bang te zijn voor complicaties.''

Gé Donker zegt dat het aantal meldingen van zieke mensen normaal is voor de tijd van het jaar. "Na de schoolvakanties, wanneer alle scholen en crèches open gaan en het weer omslaat, neemt de kans op infectie toe'', legt ze uit. Volgens haar zijn kinderen vatbaarder voor ziektes en steken zij ook sneller volwassen aan die veel met kinderen werken, zoals leraren, ouders en grootouders. Ook zitten mensen in deze tijd van het jaar dichter op elkaar, omdat men meer binnen zit. 

Verspreiding
Het oplopen van een infectieziekte kan al gebeuren doordat iemand hoest of niest. "De bacteriën die iemand daarmee verspreidt kunnen één tot twee meter verderop iemand besmetten'', legt Donker uit. Van Essen: "Als een persoon de hele kleine druppeltjes inademt die iemand tijdens een nies in de lucht heeft verspreid, ontstaat al besmetting. Of denk bijvoorbeeld aan een deurkruk waaraan de bacteriën zitten, dan krijg je het op die manier.''

Om besmetting en verspreiding te voorkomen adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) om zo min mogelijk de neus en mond aan te raken. Ook kan het helpen om de neus en de mond te bedekken tijdens het hoesten of niezen. "Nies en hoest in de elleboog en gooi papieren zakdoekjes ook meteen weg na één keer gebruik'', benadrukt Van Essen. Ook helpt het om de handen regelmatig te wassen met water en zeep. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →