Kerkrade wil 3,5 ton uittrekken voor aanpak brievenbuspanden

Print
Kerkrade wil 3,5 ton uittrekken voor aanpak brievenbuspanden

Steeds meer Te Koop-bordjes bij huizen, zoals in de Pannesheiderstraat. Ouderen raken hun eigen woning steeds moeilijker kwijt Afbeelding: Marcel van Hoorn

Kerkrade - De gemeente Kerkrade wil 350.000 euro uittrekken om de overlast en verloedering rond zogenoemde brievenbuspanden aan te pakken.

Dat geld is volgens burgemeester Jos Som onder andere nodig voor het aanstellen van een extra handhaver en een jurist.

Illegaal
Brievenbushuizen zijn veelal grotere panden die door huisjesmelkers illegaal in meerdere wooneenheden gesplitst worden. Dit om zo veel mogelijk huurinkomsten te hebben. Kenmerkend voor de panden is dat naast of aan de voordeur een groot aantal brievenbussen aanwezig is. De huurders zijn vaak vrij kwetsbaar, zoals drugsverslaafden of ex-gedetineerden. Een voorbeeld van een straat waar veel brievenbuspanden te vinden zijn is de Pannesheiderstraat in Bleijerheide.

Lees ook de reportage die we eerder maakten in Bleijerheide: Verloedering, overlast en ongure types

Plan van aanpak
Later deze maand beslist de gemeenteraad of Som het budget ter beschikking krijgt. “We hebben de raad meegenomen in het proces. Als het budget wordt goedgekeurd, dan komen we in november terug met een compleet uitgewerkt plan”, zegt de burgemeester. “Het is een integraal plan, waarbij het niet alleen gaat om het bestrijden van overlast. Maar bijvoorbeeld ook over hoe om te gaan met hulpbehoevende mensen die we in de panden aantreffen.” Volgens Som moet de problematiek binnen drie à vier jaar zijn opgelost.

Bleijerheide
Als eerste wil Som gaan inzoomen op Bleijerheide. “Die buurt is als eerste aan de beurt. Daar zijn de nodige problemen als het gaat om verloedering, overlast en een verminderd veiligheidsgevoel bij mensen. Dat gaan we in zijn geheel aanpakken.”
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →