Geen vervolging na vernietigen 210.000 asbestfilters in Linne

Print
Geen vervolging na vernietigen 210.000 asbestfilters in Linne

Afbeelding: Functioneel Parket

Linne - Justitie heeft een punt gezet achter de zaak rond de 210.000 gasmaskers met asbesthoudende filters die in een loods in Linne zijn aangetroffen. De gevaarlijke filters zijn vernietigd en er komt geen strafvervolging tegen de eigenaar van het pand, ondernemer Toon van Hulst uit Echt.

Dat hebben een woordvoerder van het Functioneel Parket en advocaat Ludo Hameleers van Van Hulst bevestigd. 

Sepot20
Nu de ondernemer uit Echt op zijn kosten, 20.000 euro naar eigen zeggen, de filters door een gespecialiseerd bedrijf heeft laten opruimen en vernietigen heeft het OM besloten de kwestie te seponeren. Het dossier heeft de stempel ‘Sepot 20’  gekregen. Dit betekent dat voor een andere dwingende oplossing dan een strafzaak tegen Van Hulst is gekozen.

Lees ook: Loods vol gasmaskers gelinkt aan verdachten van beramen aanslag

Het zelf laten verwijderen van de filters, de hoge kosten die daarvoor zijn gemaakt en het feit dat Van H. niet wist, of kon weten, dat in de filters verboden asbest was verwerkt, zijn dus doorslaggevend geweest voor deze eindbeslissing. 

Geconfronteerd
Advocaat Hameleers is tevreden over de uitkomst van de zaak. “Het Openbaar Ministerie heeft goed onderkend dat ook cliënt opeens geconfronteerd werd met een probleem waar hij verder niets aan kon doen. Maar wat hij wettelijk wel moest oplossen. Dat heeft hij ook gedaan. Een huurder had de spullen achtergelaten. En laten we eerlijk zijn: wie verwacht er nou dat in filters van gasmaskers, goederen die nota bene bestemd zijn om je te beschermen, asbest is verwerkt?”.

Bijzondere geschiedenis
De vernietigde spullen hadden een bijzondere geschiedenis. De huurder van de loods aan de Veestraat in Linne was een al jarenlang bankroet Duits bedrijf. De Nederlandse eigenaar handelde rond de eeuwwisseling in militair materiaal uit het voormalige Oostblok. Hij liet de gasmaskers afkomstig uit Rusland met, naar achteraf bleek, gevaarlijke filters in 5.250 legerkisten achter na het faillissement. 

Liefhebbers
Toen de huurder jarenlang taal noch teken gaf besloot de ondernemer uit Echt de maskers via internet aan liefhebbers te slijten niet wetend dat hij daarmee asbesthoudend materiaal ging verkopen. Dat laatste is sinds 1993 verboden. Er staat een straf van maximaal zes jaar op.  

Specialist
Een asbestspecialist kwam bij toeval in aanraking met de gasmaskers uit Linne en trok aan de bel.  De man kaartte de kwestie aan bij het SBS-programma Hart van Nederland. Daarmee kwam het onderzoek van justitie gasmaskers in een stroomversnelling. De Inspectie Leefomgeving en Transport,  (ILT), onderdeel van het Functioneel Parket, deed eind mei 2017 een inval in de loods. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →