Verdachte doet jarenlang geen belastingaangifte: 'Ik was hartstikke depressief'

Print
Verdachte doet jarenlang geen belastingaangifte: 'Ik was hartstikke depressief'

Afbeelding: Archiefbeeld

Zeven verdachten moesten zich woensdag verantwoorden bij de politierechter omdat ze geen aangifte inkomstenbelasting hadden gedaan. Soms al acht jaar op rij.

De 66-jarige verdachte uit Venlo is het niet eens met de aanklager. "Er is geen sprake van opzet, maar van onmacht." Hij was "hartstikke depressief" geweest, lag soms weken in bed.

Als het te maken had met verzekeringen, uitkeringen en belastingen was het te moeilijk. Hij probeerde het wel, maar het lukte niet.

Depressief
Officier van justitie Martina Boerlage gaat er niet in mee. De verdachte staat terecht voor de politierechter in Roermond omdat hij geen aangifte inkomstenbelasting over 2014 had gedaan. Ondanks tal van herinneringen en aanmaningen gaf de Venlonaar geen sjoege. Het was ook geen incident. Over de jaren 2010 tot en met 2017 had hij geen aangifte gedaan. De verdachte begreep dat het als "een onwaarschijnlijk verhaal" klonk, "maar voor iemand die nooit depressief is geweest is het lastig te begrijpen."

Woensdag stonden in totaal zeven verdachten, afkomstig uit Venlo, Maasbree, Oostrum, Haelen en Herkenbosch, voor het hekje van politierechter Ans Schutte in Roermond. Ze varieerden in leeftijd van 41 tot 70 jaar en hadden allemaal geen aangifte inkomstenbelasting gedaan.

Taakstraf
Ondanks het bij vlagen dramatisch betoog van de 66-jarige Venlonaar dat hij ten onrechte als verdachte wordt gezien, veroordeelt rechter Schutte hem tot zestig uur taakstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.

De voorwaarde is dat hij binnen zes maanden aangifte over 2014 tot en met 2016 doet. "Kan ik die straf uitvoeren bij de Belastingdienst? Dan word ik er nog wijzer van."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →