Frans Timmermans bevestigt kandidatuur voor post EU-baas

Print
Frans Timmermans bevestigt kandidatuur voor post EU-baas

Afbeelding: Peter Schols

Frans Timmermans heeft woensdag in Heerlen zijn kandidatuur voor het PvdA-lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen bekendgemaakt. Indien gekozen, hoopt hij door het Europees Parlement naar voren te worden geschoven als opvolger van Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

Staand op het terras van cafe Pelt, zijn oude stamkroeg, sprak de Heerlense eurocommissaris over de uitdagingen waar Europa voor staat. Het zou goed zijn het begrip soevereiniteit eens goed te bekijken, betoogde Timmermans.

Eenheid
''Wat is die in de praktijk waard als je als land alleen totaal geen grip hebt op de ontwikkelingen om ons heen.'' Timmermans wees naar een plan van partijgenoot Paul Tang, die een eind wil maken aan de situatie waarin grote Amerikaanse bedrijven landen tegen elkaar uitspelen om amper belasting te hoeven betalen. ''Dat is een concreet strijdpunt.''

Ook het besef dat de Europese eenheid oorlog buiten de deur houdt, moet volgens de lijstrekker terugkomen bij de burger. ''We moeten niet met Trump meegaan, die met landen afzonderlijk wil afspreken. Onze kracht is het collectief.'' Timmermans waarschuwde voor nationalisten die de burger op zijn problemen binden, in plaats van te werken aan oplossingen.

Heerlen
Na afloop van de speech klonk My hometown van Bruce Springsteen. Timmermans stond vervolgens een serie cameraploegen te woord die allemaal naar zijn hometown waren afgereisd. ''Wij zijn vandaag niet voor niets in Heerlen. Iedere Europeaan komt ergens vandaan. Ik ben niet van Brussel, ik ben van Heerlen. Een belangrijke inspiratiebron, net als zijn hometown dat voor Bruce is. Een stad in een streek die harde klappen kreeg, maar zich weer opricht en trots wil uitstralen.''

Lees ook: Timmermans in race EU-baas: 'De verbindende factor in Europa'

Timmermans heeft van premier Rutte niet de garantie gekregen dat het kabinet zijn kandidatuur steunt. ''Nederland gaat voor een zo sterk mogelijke portefeuille in de Europese Commissie, los van politieke kleur van de kandidaat. Wie brengt meer gewicht mee dan een voorzitter?''

Paul Tang maakte bekend dat hij zijn kandidatuur intrekt. "We gaan eensgezind de verkiezingen in."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen