‘Kunstencentrum mogelijk weg uit Tegelen en Blerick’

Print
‘Kunstencentrum mogelijk weg uit Tegelen en Blerick’

Het Kunstencentrum in Venlo Afbeelding: Lé Giesen

Venlo -

De bezuinigingen op het Kunstencentrum Venlo leiden mogelijk tot sluiting van de locaties in Tegelen en Blerick.

Dat vertelde Eric Lamers woensdagavond namens het Kunstencentrum aan de Venlose gemeenteraad. Het gemeentebestuur wil vanaf 2020 een kwart van de subsidie aan de instelling schrappen. Dit gaat om 222.000 euro.

Bezuinigingen
Volgens Lamers is de kans groot dat het Kunstencentrum als gevolg daarvan vertrekt uit cultureel centrum De Haandert in Tegelen en Boulevard Hazenkamp in Blerick. In de eerste, volgens Lamers belangrijke bijlocatie, worden lessen muziek, dans en beeldende kunst gegeven.

In Blerick gaat het alleen om muziekles. Lamers zei ook dat de prijzen van cursussen mogelijk stijgen, muziekverenigingen niet meer geholpen kunnen worden en bezuinigd moet worden op ondersteunende diensten. "Dit raakt de Venlonaren hard. Ga met ons in dialoog, want hier is niet met ons over gesproken."

Muziek
Leo Steegs liet de raad namens het Groot Venloos Muziekverenigingen Overleg weten dat het voorgestelde schrappen van subsidies aan amateurcultuur "vernietigende gevolgen heeft." Volgens hem zal twintig procent van de 51 muziekverenigingen binnen enkele jaren ophouden te bestaan.

Roel Bergmans zei namens de zeven verenigingen die gebruikmaken van zwembad De Wisselslag in Blerick, dat in 2020 sluit, dat dit "de doodsteek is" voor al deze clubs.

Besluit
De gemeenteraad van Venlo stelt de begroting, waarin de bezuinigingen zijn opgenomen, begin november definitief vast.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →