Zorggroep vraagt faillissement aan na foute declaraties

Print
Zorggroep vraagt faillissement aan na foute declaraties

Het door Heuvelland Zorggroep geëxploiteerde hotel-restaurant De Koppeling aan de Schweibergerweg in Mechelen zorgde voor rode cijfers. Afbeelding: ANNEMIEK MOMMERS

Gulpen / Wittem - De Heuvelland Zorggroep BV (HZG) in Wittem heeft zelf het faillissement aangevraagd. Het zorgbedrijf beschikt niet over het geld om een terugvordering van ongeveer 700.000 euro terug te betalen.

Op zes plekken in het Heuvelland biedt de instelling mensen met autisme of een aanverwante stoornis de mogelijkheid van beschermd wonen. Als centrumgemeente voor de regio bepaalt Maastricht welke zorg HZG mag leveren en welke vergoeding daar tegenover staat.

'Niet willens en wetens'
In september plofte bij het bedrijf een terugvordering van 570.000 euro in de bus na de reguliere controle over de in 2015 en 2016 geleverde zorg. HZG bleek een te hoog tarief te hebben berekend. "Niet willens en wetens”, benadrukt directeur Paula Pronk. Toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor de zorg, veranderde ook de manier van declareren. "Daar is bij ons de vergissing erin geslopen.”

In september vond ook de verrekening over 2017 plaats. Dat leverde volgens de directeur een boete op van 137.000 euro omdat haar instelling meer zorg had geleverd dan was afgesproken. Dat bracht het in totaal te verrekenen bedrag op zeven ton. Dat bedrag moest volgens HZG onmiddellijk worden afgerekend.

Vergoeding
Pronk: "Ik heb meteen gezegd dat ik dat geld niet op de plank had liggen.” Een volgens haar adviseur Eric Pouw gevraagde terugbetaling in tien termijnen werd geweigerd. "Zo duw je een bedrijf om.” Volgens Pronk en Pouw hield Maastricht meteen de vergoeding over de geleverde zorg in augustus en september in, waardoor de zorginstelling rekeningen niet kon betalen.

"Als aanbieders van zorg niet uitkomen met de middelen gaan we altijd in gesprek over oorzaken”, reageert de gemeente. "Zo heeft ook met HZG intensief overleg plaatsgevonden. Maar hierin bleek het niet mogelijk om tot overeenstemming te komen.” Voor Maastricht staat nu voorop dat de zorg aan de cliënten gegarandeerd blijft als het bedrijf dinsdag echt failliet zou gaan.

Onderzoek
Maastricht gaat er van uit dat de Heuvelland Zorggroep niet te kwader trouw is geweest met zijn declaraties. Wel volgt aanvullend onderzoek of bij de investering in een hotel-restaurant in Mechelen het geld wel besteed is aan zorg. Het zorgbedrijf huurde het leegstaande pand om zijn cliënten een zinvolle dagbesteding te bieden en nam ook zelf de exploitatie ter hand. Dit project was voor een groot deel verantwoordelijk voor het verlies van 166.000 euro dat het bedrijf in 2016 leed. Ook in 2017 zorgde het voor een scheur in de broek.

Pronk mikt op een doorstart van haar bedrijf. Pouw stelt dat zich daar ook al andere geïnteresseerde partijen voor hebben gemeld.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →