Meerssen wil ozb-stijging grotendeels terugdraaien

Print
Meerssen wil ozb-stijging grotendeels terugdraaien

Afbeelding: ANP

Meerssen - Het college van Meerssen wil de veel besproken ozb-verhoging van een paar jaar geleden weer terugdraaien. In de begroting staat voor komend jaar een verlaging van 2 procent.

De komende vier jaar wil het college de tarieven van de onroerendezaakbelasting in totaal met zo’n 14 procent verlagen. Daarmee moet Meerssen weer ongeveer op hetzelfde niveau uitkomen als vergelijkbare gemeenten in de regio.

Tegenovergesteld
Het nieuwe college slaat daarmee de tegenovergestelde richting in van het vorige. Oorspronkelijk stond er voor komend jaar een verhoging van 2,5 procent in de boeken. Als de raad in november instemt met de begroting, wordt het dus een verlaging met 2 procent.

Meerssen besloot in 2015 de ozb te verhogen met 36 procent voor woningen en 41 procent voor niet woningen. Volgens de toen verantwoordelijke wethouder was dat nodig om de financieel wankele positie van Meerssen weer gezond te krijgen.

Gaten
Het is de toenmalige oppositie altijd een doorn in het oog geweest. Nu Brug M, CDA, Kijk! en Het Origineel de coalitie vormen, draaien ze de zaak weer om. Verantwoordelijk wethouder Jan Gulikers (Brug M) geeft aan dat hij eigenlijk de ozb ineens nog verder had willen laten dalen. "Maar je kunt niet zomaar een streep door oud beleid heen zetten. Dan vallen er te grote gaten.”

Volgend jaar zou er dus een nog veel groter percentage van de ozb-tarieven afgesnoept moeten worden.

Gulikers waarschuwt onder meer verenigingen en instanties alvast: "Waar je ergens iets meer geeft, moet je elders iets meer nemen.” Oftewel: het geld dat Meerssen met de ozb-verlaging inlevert, moet ergens anders weer terugkomen.

Kaasschaaf
Voor deze begroting heeft het college daarvoor de kaasschaafmethode gehanteerd. Overal een beetje minder, ook bij het toekennen van subsidies.

Het huishoudboekje zoals het nu voorligt, laat pas over twee jaar een sluitende begroting zien. De provincie is daarmee akkoord gegaan op twee, strenge voorwaarden: nog dit jaar moet er een wegenbeheerplan liggen - dat lijkt te gaan lukken - en voor 1 januari 2020 moet het al jaren slepende accommodatiebeleid rond zijn. Lukt dat niet, dan volgt preventief toezicht.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje