Bedenkingen oppositie Venray bij arbeidsmigranten op De Hulst I

Print
Bedenkingen oppositie Venray bij arbeidsmigranten op De Hulst I

Poolse arbeiders aan het werk. Foto ter illustratie. Afbeelding: John Peters

Venray - Oppositiepartijen Pro Venray en Samenwerking Venray hebben woensdagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering over de huisvesting van arbeidsmigranten op De Hulst I in Oostrum, die op hun nadrukkelijke verzoek is gehouden, wat wensen en bedenkingen mogen spuien.

"We nemen het mee", zo kan de boodschap van het college van burgemeester en wethouders na hun betoog nog het best beschreven worden.

Chalets
Samenwerking Venray wil niet dat arbeidsbemiddelaar Otto tijdelijk (minstens vijf jaar) 60 chalets voor maximaal 240 arbeidsmigranten op De Hulst I neerzet. Omdat het om een tijdelijke voorziening gaat, is het college bevoegd om hier alleen over te beslissen. In het coalitieakkoord staat al vermeld dat er de komende vier jaar twee grootschalige projecten voor huisvesting van arbeidsmigranten aan de randen van dorpskernen mogelijk worden gemaakt in Venray. Hoewel B en W nog de nodige vergunningen moeten afgeven, ziet het er met andere woorden voor de plannen van Otto heel goed uit. Samenwerking Venray en Pro Venray willen echter de gelegenheid hebben om in het openbaar vertellen dat ze niets voor de plannen voelen. Daarom hebben beide fracties een extra raadsvergadering gevraagd die woensdagavond laat heeft plaatsgevonden. 

Theo Mulders heeft tijdens die vergadering namens Samenwerking Venray zo veel mogelijk procedurele beren opgeworpen in een ultieme poging om het plan tegen te houden. Van 'Venray moet nog nieuw beleid maken voor de huisvesting van arbeidsmigranten, laten we dat eerst eens doen', tot verkeersveiligheid, mogelijk verontreinigde bodem op De Hulst I, de flora en fauna in het plangebied en alle mogelijke procedures die niet deugen aan toe; Mulders heeft alles de revue laten passeren terwijl burgemeester Hans Gilissen hem maande dat hij geacht werd om slechts wensen en bedenkingen in deze extra raadsvergadering op te sommen. "Wij zijn tegen huisvesting van arbeidsmigranten op De Hulst I, gaf Mulders aan het eind van de extra raad toe. Zorg ervoor dat die mensen over eenzelfde soort woningen kunnen beschikken als alle andere inwoners van onze gemeente."

Gevoelige kwesties
Ook Pro Venray ziet er niets in om 240 buitenlandse werknemers aan de rand van Oostrum te laten wonen. "Het plan van Otto voldoet aan geen enkel beleid. Maar omdat het tijdelijk is, omzeilt dit college alle procedures. Bij dit soort gevoelige kwesties moet je als college de raad toch meenemen. Maar u wilt dit er koste wat kost snel door drukken", vindt Pro Venray. "Bewandel nou eens de koninklijke weg en laat de raad eerst de kaders voor de huisvesting van arbeidsmigranten stellen."

Volgens de PvdA, die wél arbeidsmigranten op De Hulst I wil, zijn voor alle problemen die Pro Venray en Samenwerking Venray noemen oplossingen te vinden. "Er moet nu actie komen." Voor de VVD was de extra raadsvergadering helemaal niet nodig. Zij zijn blij met het initiatief van Otto en D66 vertrouwt erop dat het college de juiste keuzes maakt, net als het CDA. Die laatste vindt dat met name Samenwerking Venray zich achter procedures en bestemmingsplannen verschuilt. 
Dat wil Otto Work Force realiseren. De buurt vindt 240 nieuwe buren te veel, zo bleek gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in hotel Asteria.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →