Kamermeerderheid wil frauderende bankiers standaard voor rechter

Print
Kamermeerderheid wil frauderende bankiers standaard voor rechter

Minister Wopke Hoekstra van Financiën eiste opheldering van ING over de schikking. Afbeelding: ANP

Sjoemelende bankiers moeten in de toekomst standaard voor de rechter verschijnen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dit regelen, blijkt uit een rondgang van het tv-programma EenVandaag.

Kamerleden vinden het niet uit te leggen dat banken er geregeld met een schikking vanaf komen, zonder tussenkomst van een rechter. Ook de Raad voor de Rechtspraak staat achter het voorstel.

Megaschikking
ING sloot onlangs een megaschikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege betrokkenheid bij witwaspraktijken. Daarmee leek de kous voor de bank af, maar de maatschappelijke ophef nam alleen maar toe.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) wil dat banken zich voortaan altijd voor de rechter moeten verantwoorden. Hij komt volgende week met een voorstel om dit te regelen. Het idee is dat de rechter, ook in het geval van een schikking, altijd het laatste woord heeft. "Je kunt nu als groot bedrijf strafvervolging afkopen, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dat voelt heel onrechtvaardig. Daarom moet er wat ons betreft altijd een rechter inhoudelijk over de zaak oordelen", aldus Van Nispen.

Juist meer mogelijk
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei juist blij te zijn met het afdoen van de kwestie met een schikking. De rechter had alleen een geldboete kunnen opleggen. "Nu kunnen maatregelen worden afgedwongen die de rechter niet kan opleggen", aldus de minister direct na bekendmaking van de deal. 

Daarnaast speelt volgens hem mee dat ING de gemaakte fouten 'publiekelijk erkent en betreurt' en dat de bank heeft meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek.