Scoutingleider vrijgesproken van brandmerken kinderen

Print
Scoutingleider vrijgesproken van brandmerken kinderen

Afbeelding: iStock

Een jeugdleider van een scoutinggroep in Goes is donderdag vrijgesproken van het brandmerken van drie kinderen.

De rechtbank in Middelburg bepaalde dat scoutingleider Mark B. (23) weliswaar onvoorzichtig was geweest tijdens een ontgroeningsritueel maar dat hij geen opzet heeft gehad om de kinderen te verwonden, zoals de beschuldiging luidde. Tegen hem was zeven maanden celstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk.

Blote rug
Het incident gebeurde vorig jaar zomer tijdens een scoutingkamp in België. De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar.

B. had met een lange ijzeren staaf op de blote rug van de drie kinderen de letters FN gebrand, wat staat voor de naam van de scoutinggroep Frans Naerebout. De twee jongens en een meisje hebben blijvende brandwonden overgehouden aan het ritueel. Omdat Mark B. controleerde of de stempelpook heet was geworden, heeft hij het letsel niet bewust veroorzaakt, aldus de rechtbank.

Stomme fout
Advocaat Dick Olie van de verdachte scoutleider reageerde tevreden op de uitspraak. "Hij heeft nooit de bedoeling gehad om brandwonden te veroorzaken. Het was gewoon een stomme fout en dat heeft de rechtbank goed gezien", reageerde hij.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak. Het OM noemt het oordeel van de rechter "onbegrijpelijk" en meent dat er wel degelijk opzet in het spel was.