22 betrokkenen voorgeleid in Belgisch voetbalschandaal

Print
22 betrokkenen voorgeleid in Belgisch voetbalschandaal

Mogi Bayat is een van de hoofdverdachten. Afbeelding: AFP

Van de betrokkenen die in het onderzoek naar fraude in het voetbal in België zijn opgepakt, worden er 22 voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

In het buitenland zijn vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Het onderzoek naar manipulatie van wedstrijden heeft vooral betrekking hebben op de 'redding' van KV Mechelen in het seizoen 2017-2018.

Beïnvloeding
Het gaat daarbij om de wedstrijden Antwerp - Eupen en Mechelen - Maasland-Beveren, zo liet het federaal parket weten. De betreffende makelaar, de ook opgepakte Dejan Veljkovic, zou in samenspraak met bestuursleden van Mechelen of via relaties de uitslag van die duels hebben beïnvloed.

In dit kader lijken er afspraken te zijn gemaakt met de aangehouden arbiter Bart Vertenten en officials van Maasland-Beveren. Er zou vervolgens contact zijn gelegd met twee sportjournalisten om in de krant positief over de scheidsrechter te oordelen.

Corruptie
De doelman van Waasland-Beveren, Davy Roef, is één van de opgepakte personen. "Het feit dat iemand hier zit wil niet zeggen dat hij schuldig is", lieten zijn raadslieden weten. "Het feit dat de onderzoeksrechter nog een beslissing over hem moet nemen wil evenmin zeggen dat hij er iets mee te maken heeft. Roef werd niet geboeid, toen hij met de politie meeging."

De tweede aangehouden arbiter, Sebastien Delferière, wordt eveneens verdacht van corruptie maar is onder voorwaarden vrijgelaten. De andere opgepakte makelaar, Mogi Bayat, wordt vooral verdacht van fraude bij transfers. Dit vooral met de bedoeling er zelf meer geld aan te verdienen.

Verder liet het federaal parket weten dat bij de huiszoekingen geld en goederen ter waarde van ongeveer 11 miljoen euro in beslag zijn genomen.