Met sluiting bedreigde kinderboerderij kan subsidie vergeten

Print
Met sluiting bedreigde kinderboerderij kan subsidie vergeten

Afbeelding: René Corten

Sint Odiliënberg - Kinderboerderij het Brombemke in Sint Odiliënberg kan subsidie voor de komende jaren op z’n buik schrijven. De gemeente is niet van plan geld te stoppen in de boerderij die volgens Roerdalen in 2019 de deuren moet sluiten.

De kinderboerderij kreeg de voorbije jaren twee keer een bijdrage van vijfhonderd euro en wilde nu een vaste jaarlijkse subsidie aanvragen. Zo’n verzoek zal niet worden ingewilligd, hebben burgemeester en wethouders besloten.

Vergrijzen
Burgemeester Monique de Boer-Beerta liet eerder dit jaar aan de gemeenteraad weten dat de kinderboerderij in juni 2019 de deuren sluit. Dat zou met het bestuur zijn overeengekomen. Het vrijwilligersbestand zou te klein zijn geworden en zou te zeer vergrijzen. Ook zou de zorg voor de dieren niet goed genoeg zijn. Volgens de gemeente is er sprake van een gentlemen’s agreement met het bestuur over die sluiting in 2019.

Voorzitter Ton Theelen zegt echter helemaal niet te willen sluiten. Volgens hem is met de gemeente afgesproken dat de kinderboerderij open mag blijven totdat de geplande bouw van nieuwbouwwoningen op die locatie start. Dat kan volgens hem nog jaren duren. "Als de gemeente ons in 2019 al weg wil hebben, dan moet ze ook maar zorgen voor een andere locatie.”

Sluiting
Sinds bekend werd dat sluiting dreigt, hebben zich volgens Theelen voldoende vrijwilligers aangemeld om de kinderboerderij draaiende te houden. De zorg voor de dieren is in orde, meldt de inspectie in een recent rapport. Ondanks het feit dat burgemeester en wethouders vooraf al laten weten geen subsidie te geven, wil Theelen evengoed een verzoek indienen. "Dan zien we wel waar het schip strandt."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →