Actie tegen PET-fabriek op Brightlands campus Chemelot

Print
Actie tegen PET-fabriek op Brightlands campus Chemelot

Het Center Court op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen.  Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard - Het Graetheide Comité komt in actie tegen het plan van Ioniqa om op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een fabriek te bouwen. Bedoeling is daar PET-plasticafval te verwerken tot een schone grondstof voor nieuwe plastic flessen en verpakkingen.

Niet de fabriek zelf maar de bouwlocatie is de actiegroep een doorn in het oog. Het comité vindt dat er elders op het Chemelot-terrein of zelfs op andere terreinen in de omgeving voldoende mogelijkheden zijn voor de bouw. De campus is volgens het comité nooit bedoeld voor dit soort activiteiten.

Broedplaats
De wens bestaat om de campus op termijn uit te breiden op de Lexhy, een groengebied langs de A2. De Chemelot Campus moet een innovatieve broedplaats worden waar bedrijven en onderwijsinstellingen elkaar helpen bij het ontwikkelen van producten. Daarbij horen ook kleinschalige (proef-)fabrieken.

De actiegroep wil helder krijgen wat ‘kleinschalig’ is en waar een proefopstelling ophoudt en een echte fabriek begint. Het comité vindt dat Ioniqa een volwaardige fabriek wil bouwen onder het mom van een ‘pilotproject’.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje