Rechter moet beslissen over zonneweide in Heythuysen

Print
Rechter moet beslissen over zonneweide in Heythuysen

Afbeelding: iStock

Heythuysen - Arbor Projecten, initiatiefne­mer van een zonneweide in Heythuysen, stapt naar de rechter. Op die manier willen ze alsnog een vergunning krijgen.

Het college van B en W van de gemeente Leudal besliste dinsdag om geen vergunning af te geven voor het initiatief. Arbor wil Aan het Broek in Heythuysen, in een veertig hectare groot gebied, zonnepanelen neerleggen. Volgens het college past een zonneweide op die plek niet bij de omliggende natuur en het landschap. Ook zouden omwonenden te weinig bij het plan zijn betrokken.

"Wij hebben aan alle voorwaarden voldaan, volgens het bestemmingsplan mag het, dus het heeft ons erg verbaasd dat we de vergunning niet krijgen”, vertelt Roger van den Boom van Arbor Projecten. "Omdat wij menen dat we wel degelijk recht hebben op die vergunning vragen we nu een voorlopige voorziening aan. We hebben de vergunning ook nodig om nog op tijd bij het Rijk subsidie aan te kunnen vragen.”

Kritisch
Van den Boom is kritisch over de rol van de gemeenteraad. "Ze doen overkomen alsof dit plan uit de lucht is komen vallen, maar hier zit twee jaar voorbereiding in. We hebben gesprekken gevoerd met provincie, gemeente en omwonenden. We hebben investeerders gevonden, de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente was akkoord. Maar het lijkt wel alsof het college onder invloed van kritiek vanuit de raad niet meer durft. De raadsvergadering waar dit ter sprake kwam was in onze ogen de stok in het wiel.”

Lees ook: Vergunning geweigerd: geen zonneweide in Heythuysen

Dat omwonenden er niet op zitten te wachten dat het groen voor hun deur plaats moet maken voor zonnepanelen, snapt Van den Boom. "Dat is hun goed recht, maar tegelijkertijd kan hier voor 15.000 huishoudens groene stroom worden opgewekt, waar ook huishoudens in de regio voordeel van kunnen hebben. De gemeente heeft klimaatdoelstellingen die gehaald moeten worden. Daar kan dit plan bij helpen."

Waardevolle natuur
Omwonenden die tegen de komst van de zonneweide zijn hopen nu dat de gemeente regels voor dergelijke projecten, waaraan plannen kunnen worden getoetst, snel gaat opstellen. Daarbij zou waardevolle natuur in hun ogen zo veel mogelijk moeten worden ontzien. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →