Protest woonwagenbewoners: ‘Als het moet blijven we hier maanden’

Print
Protest woonwagenbewoners: ‘Als het moet blijven we hier maanden’

Afbeelding: Jeroen Kuit

Haelen - Meer standplaatsen voor woonwagenbewoners in Leudal. Dat is het doel van een actie die woonwagenbewoners donderdag startten in Heythuysen. "We wachten al te lang, we willen toezeggingen.”

Een braakliggend terrein aan de Burgemeester Janssen van Sonlaan in Heythuysen is sinds donderdag het domein van Jan van Susteren en een familielid. Ze bivakkeren voorlopig in een caravan en een camper om op die manier aandacht te vragen voor het standplaatsenbeleid voor woonwagenbewoners in de gemeente Leudal.

"Als het moet dan blijven we hier maanden staan. Er moet gewoon iets gaan gebeuren aan het aantal standplaatsen. Op dit moment staan 28 mensen op een wachtlijst, maar er gebeurt niets. Daar vragen wij aandacht voor.”

Discriminatie
Jan weet zich gesteund door veel familieleden onder wie zijn vader Beer. Die kreeg bijna twee jaar geleden het College voor de Rechten van de Mens aan zijn zijde toen het orgaan oordeelde dat Leudal vanwege een tekort aan standplaatsen zich schuldig maakt aan discriminatie. "Het duurt allemaal te lang. Er moeten standplaatsen bij en tegelijkertijd ligt hier al een stuk grond zes jaar braak. Nou, prima plek voor een paar woonwagens lijkt me”, vertelt Beer van Susteren. Hij voegt eraan toe dat omwonenden niet hoeven te vrezen voor overlast. "We hebben deze demonstratie keurig bij de gemeente aangekondigd en we zullen ons ook netjes gedragen. Maandag hebben we een gesprek met de gemeente en dan willen we toezeggingen.”

Nieuw beleid
Wethouder Arno Walraven laat weten dat die toezeggingen er niet gaan komen. "We zijn bezig met het opstellen van nieuw beleid, maar daarover moeten we overleggen met de regio en de provincie. En uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om beleid vast te stellen. Dat zal ik ze uitleggen.”

Op de vraag of het terrein aan de Burgemeester Janssen van Sonlaan nog dit weekend verlaten moet zijn, antwoordt Walraven: "Zolang alles ordentelijk verloopt zullen we eerst het gesprek van maandag afwachten.”