Gulpen moet weer fors bijlappen voor centrum

Print
Gulpen moet weer fors bijlappen voor centrum

Afbeelding: iStock

Gulpen - De aanbesteding van het centrumplan voor Gulpen is catastrofaal verlopen. De gemeente moet opnieuw bijlappen. En fors: het tekort loopt op tot 1,2 miljoen.

Het was even schrikken, bekent wethouder Jos Last. "Een aanbesteding kan mee- of tegenvallen”, zegt hij. "Je hoopt op het eerste, maar houdt uiteraard rekening met de tweede optie. Maar niet in deze mate: dat er zoveel geld bij moet voor het centrumplan Gulpen had niemand verwacht.”

Voor de geplande reconstructie van de Looierstraat, inclusief het aanpassen van de Gulp, is in eerste instantie 1,2 miljoen euro gereserveerd. Al eerder werd duidelijk dat het ambitieuze project, dat het centrum van Gulpen aantrekkelijker moet maken, aanzienlijk duurder wordt. Het college van B en W vroeg de raad vorige maand al ruim drie ton extra voor dat project.

Klap
Bij de aanbesteding krijgt de gemeente nu een volgende klap te verwerken. Vijf aannemersbedrijven hebben ingeschreven voor de reconstructie van Looierstraat en Gulp. De goedkoopste wil het werk hebben voor 1,9 miljoen. Daar komt twee ton aan kosten bij, waardoor het tekort oploopt van ruim drie tot bijna negen ton.

Last heeft zelf geen directe verklaring voor dat enorme prijsverschil. "Je merkt dat aannemers een hogere prijs vragen nu de economie meer aantrekt”, zegt hij. "De tijd dat ze voor een bodemprijs inschreven, lijkt voorbij. Maar dat levert toch niet zo’n gigantisch verschil op.”

Gerenommerd
Het is ook niet zo dat de gemeente de kostprijs vooraf verkeerd heeft ingeschat, benadrukt de wethouder. "De calculatie is uitgevoerd door een gerenommeerd bureau dat vaker voor ons werkt. Normaal schatten zij de kosten goed in. Daar zit het ’m dus ook niet in.”

De enige logische verklaring zou kunnen zijn dat de aannemers problemen met het water verwachten, denkt Last. "Als de Gulp wordt aangepakt moet het hele gebied bemalen worden. Dat kan tot problemen leiden als er een vloedgolf op ons afkomt. Kennelijk dekken de bedrijven zich daar tegen in. Alle vijf, want hun bod ligt in dezelfde orde van grootte.”

Last heeft de gemeenteraad gisteravond tijdens het maandelijkse sprekersplein geïnformeerd over de teleurstellende de aanbesteding. De raad beslist later deze maand of het benodigde geld er komt. Zegt de raad nee, dan moet de gemeente het project wellicht terugtrekken. In dat geval zal er wel een andere oplossing moeten komen voor de Gulp, waarschuwt Last op voorhand.

Toeristenkerk
De gemeente zit ook nog met een fors tekort op de Toeristenkerk, die wordt verbouwd tot verenigings­gebouw. De gemeenteraad wil het complex energiezuinig maken, wat de verbouwing - begroot op een miljoen - drie ton duurder maakt. Het totale tekort op het centrum (Gulp, Looierstraat en Toeristenkerk) komt hiermee uit op 1,2 miljoen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →