‘Vliegenplaag steekt weer de kop op in Brunssum’

Print
‘Vliegenplaag steekt weer de kop op in Brunssum’

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Brunssum - Opnieuw zijn er tientallen klachten over vliegenoverlast in Brunssum. Mede door het warme nazomerweer steekt de plaag weer de kop op, zegt Piet Drenth.

Drenth kwam een half jaar geleden in actie omdat de buurt rond een stortplaats aan Kranenpool veel last had van vliegen. Eind juni besloot TpD Recycling de opslag van plastic afval te verplaatsen naar een hal aan de rand van Brunssum. Daarop verminderden de klachten. De gemeente stelt dat uit gesprekken met bewoners blijkt dat de situatie nu duidelijk beter is dan afgelopen zomer.

De overlast is nog steeds aanwezig, maar in mindere mate, is de opvatting van de gemeente. Ze werkt aan verdere verbetering en houdt de vinger aan de pols, net als de provincie en de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD).

Maatregelen
Het aantal klachten dat bij de provincie of gemeente binnenkomt is volgens een gemeentewoordvoerder op één hand te tellen. Ook bij TpD is geen toename van de klachten bekend. Drenth stelt daarentegen dat bij hem tientallen mensen hebben geklaagd. "Die bellen niet allemaal de gemeente. Sommigen bellen naar de GGD of naar de provincie.” Drenth wil dat de gemeente uitzoekt waar de nieuwe overlast vandaan komt en maatregelen neemt.

Hij overweegt ook een schadeclaim in te dienen vanwege de schade door de vliegenplaag. "Bij veel mensen zitten de muren onder de vliegenpoepjes. Die moeten opnieuw geverfd of behangen worden.”

Erger
Drenth is bang dat de problemen toe gaan nemen door de klimaatverandering. "Als het steeds warmer wordt kunnen we het vergeten.”

De gemeente Brunssum hield eind juni een raadsconferentie naar aanleiding van de klachten over de vliegen, en nam een kijkje bij TpD. Daar is afgesproken dat het recyclingbedrijf het plastic afval niet meer in de open lucht opslaat. Verder moeten leveranciers het afval nu schoon aanleveren.

Na een aanvankelijke verbetering lijkt de situatie nu weer erger. Niet alleen in Brunssum. Begin deze maand bleek dat ook in Stein weer meer overlast is. Volgens de gemeente trekt een nieuwe partij afval bij de firma Wessem Port Services in de haven veel vliegen aan.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje