Ook buitengebieden aangesloten op glasvezel

Print
Ook buitengebieden aangesloten op glasvezel

Afbeelding: ANP

Venlo - 370.000 Limburgse adressen krijgen alsnog glasvezel. Als het aan Eising Kempen ligt. Dit bedrijf zegt een geldschieter te hebben die 300 tot 350 miljoen in het plan wil investeren.

De focus ligt op de ‘witte vlekken’ in het Limburgse glasvezelnet. Het gaat om 370.000 potentiële klanten (huishoudens en bedrijven) in achttien Limburgse gemeenten.

Buitengebieden
De provincie Limburg is onlangs benaderd en gaat binnenkort praten met het bedrijf van Paul Kempen, die tot 2013 salesmanager was van Reggefiber dat volgens critici het mes in het varken heeft laten steken. Met name inwoners van buitengebieden, waar de aansluitkosten veel hoger zijn dan in stedelijke gebieden, moeten een glasvezelaansluiting nog vaak ontberen.

De provincie is blij met elk initiatief voor supersnel internet in huiskamers en zakelijke panden, maar laat het over aan gemeenten hóe nieuwe aansluitingen tot stand komen.

Eising Kempen timmert in deze branche flink aan de weg. Directeur Kempen zegt dat zijn bedrijf al zo’n 250.000 woningen en bedrijven in Limburg en Noord-Brabant op het glasvezelnet heeft aangesloten.

Bundeling
Januari 2019 start de zogeheten ‘vraagbundeling’ in de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar. In maart gebeurt dit in Roermond, Venlo, Beesel en Roerdalen. Daarna volgen campagnes in Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem, Simpelveld, Voerendaal, Onderbanken, Schinnen en Landgraaf. Om aanleg van glasvezel in deze gemeenten mogelijk te maken, moet minimaal 35 procent van de inwoners hiervoor inschrijven.

Kempen zegt een investeerder te hebben die 300 tot 350 miljoen euro in het plan wil steken. Wie dit is, wil hij pas eind dit jaar bekendmaken. Wel doet Kempen de belofte dat abonnees in het buitengebied geen extra eigen bijdrage hoeven betalen voor de aanleg van het netwerk, waar dat elders vaak wel het geval is. "Dit is mogelijk dankzij goedkopere technieken. En omdat we ook dichtbevolkte gebieden aansluiten, waardoor we de kosten spreiden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →