Acht personen vastgezet in Belgisch voetbalschandaal

Print
Acht personen vastgezet in Belgisch voetbalschandaal

Scheidsrechter Bart Vertenten. Afbeelding: ANP

Na de afronding door de onderzoeksrechters van het verhoor van alle 22 betrokkenen, zijn voorlopig acht personen vastgezet in het corruptieschandaal in het Belgische profvoetbal.

In het gerechtsgebouw van Tongeren was het de hele nacht een komen en gaan van verdachten en advocaten. Een extra (derde) onderzoeksrechter moest er aan te pas komen om voor de wettelijke aanhoudingstermijn van 48 uur, die om 06.00 uur verstreek, alle lopende zaken af te handelen.

Spilfiguren
De spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic (beiden voetbalmakelaars) werden aangehouden, evenals Karim Mejjati (ook makelaar) en scheidsrechter Bart Vertenten. Financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers van KV Mechelen mochten evenmin naar huis. Ook ex-advocaat Laurent Denis en de echtgenote van Veljkovic werden in bewaring genomen. De aangehouden verdachten moeten waarschijnlijk dinsdag voor de raadkamer verschijnen. 

Diverse misdrijven
De aangehouden personen worden verdacht van diverse misdrijven. Bayat zou vooral bij transfers van spelers hebben gefraudeerd. Veljkovic zou in samenspraak met de twee bestuursleden van KV Mechelen en/of via andere relaties de uitslag van duels hebben beïnvloed. Arbiter Vertenten zou daarbij betrokken zijn geweest. Doelman Davy Roef (Waasland-Beveren) mocht na zijn verhoor over mogelijke matchfixing huiswaarts.

De tweede verdachte arbiter, Sebastien Delferière, werd onder voorwaarden vrijgelaten. Hij is met Vertenten met onmiddellijke ingang geschorst door de Belgische voetbalbond. De KBVB wil het duo nooit meer terugzien op de velden als arbiter.