Bemanning volgend jaar alsnog naar ISS

Print
Bemanning volgend jaar alsnog naar ISS

De lancering van de raket, die even daarna moest terugkeren op aarde. Afbeelding: ANP

Ruimtevaarders Aleksej Ovtsjinin en Nick Hague, die donderdag na hun lancering een noodlanding moesten maken, gaan komend voorjaar alsnog de ruimte in.

Hun vlucht naar het internationale ruimtestation ISS staat gepland voor komend voorjaar. Het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, Dmitri Rogozin, zei dat vrijdag tegen persbureau Interfax.

Ongedeerd
De Russische kosmonaut Ovtsjinin en de Amerikaanse astronaut Hague zijn inmiddels teruggekeerd naar het trainingscentrum bij Moskou. Ongeveer twee minuten na opstijgen donderdag ging het mis voor Ovtsjinin en Hague. Ze moesten van vijftig kilometer hoogte terugkeren naar de grond. Ze landden veilig en ongedeerd in het midden van Kazachstan. Rusland onderzoekt wat er precies is misgegaan. Voorlopig worden er geen bemande en onbemande raketten gelanceerd. Rusland is als enige in staat om mensen naar het ISS en terug te brengen.

Huidige bemanning
In het ISS zitten momenteel drie mensen: een Duitser, een Amerikaanse en een Rus. Zij zouden in december terugkeren naar de aarde. Een paar dagen later zou de volgende bemande vlucht bij het ruimtestation arriveren. Een woordvoerder van Roskosmos zei wel dat de plannen voor december zouden kunnen veranderen. Dat is afhankelijk van het onderzoek naar het incident van donderdag.
Anders blijven de drie huidige bemanningsleden tot januari in het ISS. Als er dan nog geen nieuwe bemanning is, staat het ISS voor het eerst sinds november 2000 leeg. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →