Forse stijging van woninginbraken Weert

Print
Forse stijging van woninginbraken Weert

Afbeelding: iStock

In Weert is het aantal (pogingen tot) woninginbraken dit jaar fors gestegen. Waar vorig jaar nog 15 inbraken in het centrum plaatsvonden, zijn dat er nu al 32. Na een dalende trend van jaren nu ineens een ruime verdubbeling.

De cijfers van de laatste vijf jaar spreken boekdelen. Het aantal (pogingen tot) woninginbraken daalt sinds 2014 van 39 naar 35 in 2015, 28 in 2016 tot ‘slechts’ 15 in 2017. Maar tot en met afgelopen maandag worden in de wijken Centrum en Fatima in Weert plots 32 inbraken geteld en het jaar is nog niet om. Nu al een ruime verdubbeling dus.

De trend van de dalende aantallen woninginbraken tot vorig jaar is een landelijk fenomeen. In 2016 daalde het aantal woninginbraken landelijk met 14 procent ten opzichte van 2015. In de eerste helft van 2017 daalt dat aantal nog eens met 7,4 procent. Of de stijging van dit jaar zoals die in Weert te zien is ook een tendens is die elders zichtbaar is, kan de politie niet vertellen.

Lees ook: Als inbreker door de eigen wijk: wat je dan allemaal tegenkomt

Grote impact
Een verklaring voor het stijgend aantal inbraken in het centrum van Weert, heeft de politie niet. "Als ik die had, was het ook makkelijker er iets aan te doen”, stelt wijkagent Thijs Loven. "Een individu of een kleine groep inbrekers die actief zijn, kunnen een grote impact hebben op een gebied. We gaan daarom nu regelmatig opvallend maar ook onopvallend de wijk in omdat daar een preventieve werking van uitgaat. Maar heel belangrijk is ook dat mensen het ons melden als ze iets verdachts zien. Daar ontbreekt het nog vaak aan. Buurtpreventie via WhatsApp kan daar een bijdrage aan leveren.”

In april dit jaar is vanuit de gemeente Weert huis-aan-huis een oproep verspreid onder binnenstadbewoners om zich aan te melden en dat heeft het aantal deelnemers meer dan verdubbeld.

Wijkschouw
Het Donkere Dagen Offensief met een wijkschouw zoals die recent in de wijken Fatima en Groenewoud hebben plaatsgevonden, is nog een middel om bewoners te leren hoe ze zich beter kunnen wapenen tegen inbrekers. Agenten en politievrijwilligers nemen bewoners dan mee door de wijk om als inbreker woningen en geparkeerde voertuigen te bekijken.

Makkelijk
Een manier om te laten zien hoe sommige bewoners het inbrekers ook erg makkelijk maken om binnen te komen. De komende maanden gaat zo’n wijkschouw nog in de wijk Keent plaatsvinden op 7 november, in Stramproy op 8 november en in Swartbroek op 13 december. Bewoners die hieraan willen meedoen, moeten zich hiervoor aanmelden via de coördinatoren van het buurtpreventieteam in hun wijk of dorp.

Fietsen in het centrum van Weert zijn overigens ook in trek bij criminelen. Vorige maand maakte de politie bekend dat in plaats van vier fietsen per week sinds eind augustus vier tot vijf fietsen per dag worden gestolen. Loven: "Dat aantal is inmiddels gelukkig iets minder geworden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →